Продължете към съдържанието

Празникът на св. Крал Стефан Милутин започна със съборно богослужение отслужено от българи и сърби

582На 30 октомври Българската православна църква чества паметта на св. крал Стефан Милутин. От столетия мощите на сръбския крал-светец се покоят в столичния катедрален храм, който чества този ден като втори храмов празник.

По традиция на 29 октомври след светата Литургия се чете акатист на св. крал Стефан Милутин и се отслужва специален чин, по време на който се извършва преобличане мощите на св. Крал.

Тази година, за да почетат празника на сръбския светец и да вземат молитвено участие в последованието, в катедралния храм се събраха  множество монаси, монахини и миряни от Сръбската православна църква. Това бяха вярващи от Белград, Ниш, Пирот и Босна, които заедно със своите духовници влязоха в радостта на софийския храм, наричан дълго време „Св. Крал“.

С благословението на Българския патриарх Неофит бе отслужена Архиерейска литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп.Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит  Никанор, игумен на Църногорската  обител, храмовото духовенство и голямо множество столични духовници, сред които тридесетина представители на Сръбската православна църква. Сред тях бяха йеромонах Серафим, игумен на Суковския манастир „Рождество Богородично“, и йеромонах Мардарий, игумен на Погановския манастир „Св. Йоан Богослов“и ректорът на Нишката духовна академия.

Богослужението бе украсено с участието на шест дякони, ръководени от софийския митрополитски протодякон Иван Петков.

Трогателно прозвуча Символът на вярата и Господнята молитва "Отче наш",  които едновременно бяха изпълнени на български и сръбски език.С поучително слово, което призова към мир, любов и братолюбие се обърна към стотиците присъстващи еп. Поликарп.

След Литургията започна чинът на тържествено преобличане на мощите. Застанали край раката с мощите на св. Крал, духовенството пееше канона на светеца. Раката с мощите бе отворена и след като свещенството благоговейно ги целуна, те бяха внесени тържествено в светия олтар, а църковното изпълнение пееше:

„Свети боговенчани кралю Стефане, моли Бога за нас!”- припева на акатиста на светеца, който се чете в храма всеки вторник през цялата година. Внасяйки ги в олтара, мощите бяха поставени върху светия престол, за да се извърши преобличането и почистването им.

След като бе сложена нова риза и одежди, духовенството благоговейно се поклони пред светия мъж. Издигнати високо над главите, преоблечени в зелени одежди извезани със сърма, светите мощи бяха пренесени и поставени от свещенството отново в дърворезбената рака.

Това е единственият ден в годината, когато мощите се оставят отворени и могат да бъдат целунати от вярващия народ непосредствено, а не през стъкления похлупак.

Коленичил пред св. мощи Негово Преосвещенство еп. Поликарп прочете специална молитва към светеца.

Тържествено, вълнуващо и духовно ободряващо бе изпълнението на чина на преобличането на светите мощи. Народът се молеше на светия крал Стефан с надежда за неговото застъпничество и ходатайство пред Бога.

За духовна радост и молитвен спомен еп. Поликарп тържествено предаде съблечените от св. Крал  одежди и ги предаде чрез игумен иеромонах Серафим на Нишкия еп. Арсений.

След края на службата владиката раздаде нафора, а храмовите духовници раздадоха по парченце от свалената риза от нетленното тяло на св. крал Стефан, която всяка година след преобличането се нарязва и се раздава на вярващите за радост и духовна утеха.

Текст и снимки: Весела Игнатова – 1 и Александър Ангелов – 2

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

Visits: 0

Skip to content