Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. Крал Стефан Милутин

1300198Вечерта на 29 октомври в митрополитската катедрала „Св. Неделя“,с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит бе отслужено празнично бдение с петохлебие, в чест на св. Крал Стефан Милутин.

В топлата октомврийска вечер десетки софиянци намериха пътя към празнуващия храм и се включиха в съборната църковна молитва към сръбския светец, който вече столетия се покои в митрополитската катедрала.

Тържественото вечерно богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха храмовото духовенство и шестима дякони.

За молитвено настроение на боголюбивия народ допринесе прекрасното изпълнение на храмовия мъжки хор, този път дирижиран от д-р Стоян Малинов.

В края на вечерното последование еп. Поликарп се обърна към присъстващите с кратко слово, с което прикани вярващите и в утрешния ден, когато официално се чества паметта на просиялия сръбски Крал да го почетем с участие в съборното молитвено събрание.

+++

В чест на св. Крал Стефан Милутин храмовото духовенство на столичната църква „Преображение Господне“ е подготвило издание с кратко житие, акатист и тропар на св. Крал. Тази книжка се издава за първи път на български език, в превод от сръбски език,  и може да се ползва както за богослужение, така и за домашна молитва.

Текст и снимки: Весела Игнатова – 1 и Александър Ангелов – 2

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

 

Visits: 0

Skip to content