Продължете към съдържанието

Празнично бдение в чест на св. Георги Победоносец в столичния храм “Св. Кирил и Методий”

P1310849На 3 ноември се отбелязва есенния празник на св. великомъченик Георги Победоносец. През миналата 2018г., от този ден в столичния храм храм „Св. св. Кирил и Методий“, в кв. Красно село се покои икона на св. великомъченик Георги Победоносец. Тя е копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“, т.н. наречена Фануилска.

Иконата е изписана от светогорски брат и е с размерите на оригинала (134 х 83 см.), с красив релефен златен обков и е дарена от благочестив християнин на храма, за благословение и духовна радост на вярващите.

В навечерието на празника, 2 ноември, в столичния храм бе отслужено празнично бдение в чест на св. великомъченик Георги Победоносец.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, молитвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение  с него взеха участие архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, йеромонах Филип от скита "Малката света Анна" към Лаврата на св. Атанасий на Света гора, Атон, йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир, иконом Стефан Стайков, председател на храма, протойерей Иван Иванов, протойерей Радослав Трайков, свещеник Костадин Тренев, храмовото духовенство и дякон Петър Славов.

На двете певници, псалти отпяваха антифонно според светогорска традиция пространните песнопения. Дясната певница бе ръководеня от д-р Андрей Касабов, а лявата от Светослав Цеков. В края на вечерното богослужение бе отслужено и последованието на петохлебието.

По време на цялото последование християни от цяла София идваха в храва, покланяха на  светеца-войн и се молеха според нуждите си да ги обдари с духовни радости и сили.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content