Продължете към съдържанието

Обновление, ръкоположение и Архиерейска литургия в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в дупнишкото село Блажиево

P1320981В неделния ден на 3 ноември, когато Църквата почита паметта на Св. Георги Победоносец и  св. преп. Пимен Зографски, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети Дупнишка духовна околия.

Викарният епископ направи обновление на храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в дупнишкото село Блажиево, в чест на зимния празник на светеца и отслужи св. Литургия.

Епископ Поликарп бе особено радостно приветстван от множеството живеещи в селото, тъй като това е родното му селище. Силно ръзвълнувани и затрогнати,  жителите  го посрещнаха още в двора на църквата с ароматна, домашно приготвена погача.

Вярващите приветстваха викарния епископ с добре дошъл и споделяха своето въодушевление от срещата си с него, който живее в спомените и представите им отпреди двадесет и пет години.

Развълнуван, владиката влезе в храма, преизпълнен с благочестив народ и даде начало на празничното богослужение. Преди св. Литургия той извърши чина на обновление в храма и даде начало на св. Евхаристия.

От дълги години в този селски храм не е извършвана св. Литургия, а народът се е събирал само за благословена трапеза в чест на големи Господски и светийски празници. Затова и въодушевлението на местните християни бе особено осезателно, а те с радост преживяваха присъствието на епископа и благолепната богослужба, която преживяваха тук за първи път.

За празничното настроение на присъстващите допринесоха професионалните изпълнения на Смесения хор при храм „Св. Параскева, с диригент Нели Трошева, които бяха дошли специално за повода.

Край св. Трапеза, заедно с викария застанаха архимандрит Евтимий, ик. Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, ик. Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм „Св. Параскева“, свещеник Добрин Христов, свещеник Георги Гелов, свещеник Иван Айдаров, свещеник Костадин Тренев, както и дяконите: Петър Славов, Георги Читалов, Лука Китин и Спас Рангелов.

С благословението на негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, по време на литургията бе ръкоположен за дяконско служение иподякон Петър Очков, който е родом от гр. Дупница.

Дякон Петър Кирилов Очков е роден през 1985 г. Основното си образование завършва в в Национално училище за фолклорни изкуства, с. Широка лъка, със специалност „Кавал“. Продължава висшето си образование в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ), гр. Пловдив, специалност ,,Изпълнителско изкуство" – в майсторския клас по обучение на кавал на проф. Любен Досев, където придобива бакалавърска степен.  Записва паралелния двугодишен курс на Софийската духовна семинария, която завършва през 2018 г., като успоредно с това се обучава в магистърска програма в Богословския факултет на Софийски университет ,,Св.Климент Охридски", специалност „Съвременни аспекти на богословието.“

През годините на своето обучение дякон Петър Очков свири на пиано, кавал и саксофон. Участва в богослуженията като четец и певец в Катедралния храм ,,Св. вмчк. Георги Победоносец", гр. Дупница, в Ресиловската света обител ,,Покров Богородичен“ и в Руенската Света обител ,,Свети Йоан Рилски".

Еп. Поликарп представи новоръкоположения дякон на църковното изпълнение с думите, че той е подготвен за свещеническо служение и му пожела достойно, безбедно служение на Бога, което да възпълва живота му с радост, имайки Божията подкрепа и тази на близките му.

„Свещеническото служение не е лесно – каза еп. Поликарп – Изисква се голяма ревност към Божия закон и дълбоко съзнание за отговорността, която носи пастирът. Бъди достоен свещеник и пример за всички! Бъди смел изпълнител на Христово учение! На добър час!“ – му пожела владиката и възложи ръцете си върху му.

В края на тържественото богослужение към многолюдното църковно събрание се обърна еп. Поликарп. Той поздрави жителите на селото със зимния празник на св. Георги Победоносец и развълнуван сподели свои детски спомени. Един от тях бе от свещеник Кирил, който в детството на владиката е бил енорийски свещеник в селото. Тогава, преди повече от тридесет години, отец Кирил обявил, че малкото момче Петър /това е светското име на епископа/ е необходимо да учи в духовно училище, защото това е неговия път, както и станало. Именно духовната връзка със свещеника и неговите наставления определили пътя на еп. Поликарп, за което напътствие владиката отново публично благодари на отец Кирил и му отправи благопожелания за още дълги години в здраве и радост да върши свещеническите си задължения.

Еп. Поликарп благодари от сърце на всички, които са се потрудили този празник да се осъществи като пожела "Бог да въздаде на всички за усърдието и ни събира по хубави поводи, за да живеем като едно голямо християнско семейство."

Текст и снимки: Весела Игнатова – 1 и Александър Ангелов – 2

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

Visits: 1

Skip to content