Продължете към съдържанието

Беседа за съвременните светогорски светии с атонския йеромонах Филип

1350025На 4 ноември с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в София се проведе беседа по повод храмовия празник на Църногорския манастир "Свв. безсребреници Козма и Дамян", честван на 1 ноември.

В салона на Софийската света митрополия Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заедно с игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор, посрещнаха гост-лектора йеромонах Филип от скита "Малката света Анна" към Лаврата на св. Атанасий на Света гора – Атон.

Беседата бе насочена към живота и делото на съвременните светогорски монаси, за които предстои причисляване към лика на светиите поради широкото им почитание като светци в православния свят. Това са старците Даниил Катунакиот (1846-1929), Йероним Симонопетрит (1871-1957), Йосиф Исихаст (1895-1959) и Ефрем Катунакиот (1912-1998).

Йеромонах Филип е автор на няколко книги за Света Гора, измежду които "Преподобните отци от Атонската пустиня" – в нея са описани животът и поученията на редица подвижници на благочестието от светогорските скитове "Малката св. Анна", Каруля, Катунакя и Керася. Отец Филип лично е познавал много от подвизавалите се там отци, а за мнозина други е слушал от своите старци.

В началото на беседата атонския духовник поздрави всички посетители и благодари на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, на епископ Поликарп и на архимандрит Никанор за поканата и гостоприемството. По думите му новопросиялите атонски светии са живели в трудни времена, но въпреки всичко са оставали в кораба на Църквата. "В нашата съвременност все още живеят светци" – напомни йеромонах Филип, а България сравни с бременна жена, която изтърпява множество скърби, но когато се роди младенеца от радост забравя трудностите. "Всички ние имаме нужда от общение помежду си, за да можем да общуваме и с Христос, да се причастяваме с Него. И вие нищо няма да си спомняте от тежкото минало, когато живеете в общение със светиите и с Христа" – призова светогорския духовник.

Йеромонах Филип сподели и за друга книга, която в момента пише – "Брак и монашество". В нея той чрез словата на свети отци разказва за двата пътя на истинкото подвизание: "В монашеството пристъпваме за да излезнем от своя егоизъм чрез послушанието, а в брака мъжът и жената са призвани да си помагат един на друг също за да излязат от своето его, за да могат и децата им да живеят в хармония."

Беседата завърши с тържествено многолетствие, след което множеството присъстващи духовници и миряни получиха благословение от атонския подвижник.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

https://youtu.be/8zB4_xfrXBk

Visits: 0

Skip to content