Продължете към съдържанието

В столичния храм „Св. Архангел Михаил“ бе отслужена празнична архиерейска вечерня

1350562 1На 7 ноември, в навечерието на празника в чест на св. Архангел Михаил и Събора на безплътните небесни сили, в столичния храм „Св. Архангел Михаил“ в кв. Симеоново бе отслужена архиерейска вечерня, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит.

Вечерната служба бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Лазар Георгиев, предстоятел на храм „Св. Георги“ в кв. Горубляне, свещеник Иван Христов, предстоятел на храм „Св. Архангел Михаил“, както и дяконите Петър Славов, Георги Читалов и Пламен Николов.

Многоброен богомолен народ бе изпълнил столичния храм във вечерния час, а за молитвеното им настроение допринесоха и църковните песнопения на софийски клиросни певци под ръководството на доц. д-р Андрей Касабов.

По време на богослужението свещеник Иван Христов бе отличен с офикия „протойерей“, за което Негово Преосвещенство епископ Поликарп му отправи поздравления и пожелания званието да му послужи не за гордост, а за радост, търпение и придобиване на духовни дарби.

Викарият на Софийския митрополит в своето слово поздрави по случай настъпващия храмов празник духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, като припомни за постоянното застъпничество на небесните ангелски сили за хората пред Бога и призова християните „да им подражаваме, като се изпълним с любов към Бога и към човеците, с постоянство и доверие към Бога; да бъдем изявители на Неговата блага воля в света – не само на слово, но и на дело с нашия живот. И всеки един от нас да се превръща в духовен ангел за този, който е до него.“

От своя страна и от името на духовенството протойерей Иван Христов благодари за отслужената вечерня на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит  и на викарния му епископ Поликарп Белоградчишки, пожелавайки им крепко здраве и да водят Божия народ към просвещение и спасение.

На вечерната служба бе извършен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на всички присъстващи в храма и на техните близки.

Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

Visits: 0

Skip to content