Продължете към съдържанието

Първо патриаршеско благословение на Българската църковна община във Виена

3712

В топлите есенни дни на 9, 10 и 11 ноември 2019 г. се състоя първо историческо посещение на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски Митрополит Неофит във Виена. Поводът за тази височайша визита беше отбелязването на 50-годишнината от регистрацията и държавното признание на Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена от страна на Република Австрия.

На летището във Виена Негово Светейшество и съпровождащата го църковна делегация бяха любезно посрещнати от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Иван Петкин – предстоятел на храм „Св. Иван Рилски“ във Виена и Негово Превъзходителство д-р Иван Сираков – посланик на Република България в Австрия.

След настаняването в хотела се извърши възкресно-празнична вечерня в новия прекрасен български храм. Тя беше предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Специално поканен дойде от София хор „Св. Наум Охридски“ с диригент д-р Андрей Касабов, който достойно огласи църковните песнопения.

На следващия неделен ден в края на утринното богослужение тържествено беше посрещнат Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит. Смесеният хор при храма „Св. Иван Рилски“ с диригент Илияна Стоянова специално изпълни написаната от ик. Кирил Попов „Възхвала на Българския патриарх“. Тържествената празнична св. Литургия беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон – викарий на Българския патриарх, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, архимандрит Атанасий (Султанов) – протосингел на Западно- и Средноевропейската митрополия, архимандрит Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария, йеромонах Мелетий – зам. ректор, йеромонах проф. Йоан Крамер, ставр. ик. Иван Петкин, ставр. ик. Танчо Янчев от българския храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща, ик. Кирил Попов от храм „Св. Неделя“ – София, протодякон Иван Петков и дякон д-р Деян Коруноски. Песнопенията на св. Литургия бяха умело подбрани и стилно изпълнени от смесения хор при храма.

На празника присъстваха също Българският посланик в Австрия д-р Иван Сираков, директорът на Дирекция „Вероизповедания“ при Министерски съвет г-н Емил Велинов, президентът на фондацията "Про Ориенте" д-р Алфонс Клосс, висшият служител на Областната банка на Долна Австрия д-р Петер Харолд, който е и почетен консул на Република България в Австрия, допринесъл за довършителните дейности по изграждането на храма, членове на Фоколарното движение в Австрия (години наред подкрепяло морално и материално българската община), инж. Франц Кронрайф и Йоханна Фука, проф. д-р Анна Кречмер от Виенския университет, доцент д-р Велизар Садовски от Австрийската Академия на науките и др.

След св. Литургия Негово СВетейшество оглави молебен, на който се изпроси молитвеното ходатайство на всебългарския светец преп. Йоан Рилски Чудотворец и благодари на Всеподателя Бога за всички Негови благодеяния! Последваха сърдечни приветствени слова. Най-напред Българският патриарх Неофит се обърна към всички като каза: „Щастливо развълнувани сме да бъдем тук, сред всички вас, за да споделим радостта ви от тържественото честване на най-важното събитие от историята на Българската църковна община във Виена – петдесетгодишнината от нейното държавно признаване и регистрация според държавното законодателство на Република Австрия. Една прекрасна и гостоприемна страна с традиционно наситено българско присъствие, която е тясно свързана с историята ни и която винаги с радост е приемала идващите тук и установяващи се в нейната столица или другаде на територията ѝ наши сънародници…Радостни сме, че днес – повече от пет десетилетия след появата и утвърждаването си като част от живия организъм на Православната ни църква – Българската църковна община във Виена, избрала светото име на най-обичания от православния ни народ Божи угодник – Рилския пустиножител, светец и чудотворец Йоан, продължава да укрепва и да се утвърждава като духовен център на българското присъствие във Виена, радвайки се на топлите и бащински архипастирски грижи, указания и наставления на своя каноничен епархийски архиерей – нашия Високопреосвещен събрат и съслужител, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който с много ревност по Божието дело сред поверения му народ отдава всичките си сили за духовния й напредък и благопреуспяване на своето от Бога дарувано му паство…“ (цялото слово се публикува отделно). По случай паметното събитие Светейшият патриарх подари на храма икона на преп. Йоан Рилски за молитвен спомен и благословение. Със специално внимание и дар – нагръден кръст беше удостоен предстоятелят на храма Негово Високоблагоговейнство ставрофорният иконом Иван Петкин за неговото ревностно дългогодишно пастирско служение и всеотдайност в организирането на църковния живот в общината!

В своето приветствено слово Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, след като представи кратки исторически сведения за общината изтъкна, че „…може би нямаше да празнуваме тази годишнина, нямаше да се намираме в този благолепен храм, ако той първом не бе изграден в душите на нашите вярващи православни християни!“ (цялото слово се публикува отделно).

За голяма радост и чест на цялата българска общност във Виена прозвуча приветствие от името на Австрийския президент Александър Ван дер Белен, прочетено от магистър Щефан Лайтнер от федералната култова служба при Австрийското федерално канцлерство, отговарящ за православните в Австрия.

Специално приветствие към православната ни община във Виена изпрати и българският министър-председател г-н Бойко Борисов, което бе прочетено от г-н Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“ при Министерски съвет.

Всички духовници, църковни служители и многоброен богомолен народ в светия благолепен храм изпитахме духовна радост от молитвеното общение и задоволство от полученото първосветителско благословение на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит, като с едни уста и едно сърце изпяхме тържествено Многолетствие!

След светата служба Негово Светейшество патриарх Неофит присъства на дадения прием в сградата на Българското посолство от Негово Превъзходителство българския посланик д-р Иван Сираков и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Нека да се усилва вярата, укрепва единството и издига духовността на българския народ както в Родината, така и извън нейните предели!

 

Текст: иконом Кирил Попов
Снимки: Мартин Митов – https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=305276
 
Енорийски лист, издаван от Българската църковна община във Виена:
 

Visits: 0

Skip to content