Продължете към съдържанието

Празник в древната Шумска света обител “Св. Архангел Михаил”

IMG 7aeafaca46b8290a4a2d476d03428592 VВ деня, когато Православната Църква чества паметта на всички Небесни безплътни сили – светите Ангели, Архангели, Начала, Власти, Престоли, Господства, Сили, Херувими и Серафими – и особено отдава почит на техния предводител – свети Архангел Михаил, древната историческа монашеска обител край село Шума, Софийско, отбеляза своя храмов празник.

Сгушеният в подножието на Чепънската планина манастир, посветен на Божият Архистратиг, събра на множество благочестиви християни от близо и далеч, за да въздадат слава на Бога, да се помолят за своето телесно и душевно благополучие. Манастирският храм, построен през 1861-1863 г. се оказа тесен да събере дошлите богомолци. По манастирска традиция в навечерието на празника беше отслужена празнична Вечерня с Петохлебие от игумена на светата обител йеромонах Леонтий. В празничния ден отец-игуменът отслужи и светата Божествена литургия, чрез която изпроси за присъстващите и по уважителна причина отсъстващи жители на селото, както и за многото гости дошли за празника Божията благодат и милост.

Духовното тържество беше уважено от кмета на село Шума г-жа Йорданка Андреева. В кратко слово игуменът преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит над братството и честните поклоници на светата обител, като им пожела здраве и бодрост в трудовете им.

Празникът продължи с благославяне на празнично постно ястие, приготвено с много любов от местните жители за слава Божия и раздаден на уважилите тържеството.

Текст: йеромонах Леонтий

{gallery}2019-11-14{/gallery}

 

Visits: 0

Skip to content