Продължете към съдържанието

В храм „Св. Георги“, гр. Брезник, се проведе празничен концерт за Деня на християнската младеж и семейство

1370805 1На 19 ноември в храм-паметник „Св. вмчк Георги“ в гр. Брезник се проведе концерт по случай Въведение Богородично, Деня на православната християнската младеж и семейство, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит.

На концерта деца от брезнишкото средно училище „Васил Левски“ изпълниха драматизация на житийния разказ за Зачатието на Пресв. Богородица и Нейното Въведение в храма, както и рецитал на Вазовото стихотворение „Молитва“, а софийски клиросни певци зарадваха гостите с източни църковни песнопения.

Организатор на събитието бе архиерейският наместник на Трънска духовна околия иконом Йоан Чикалов, който прочете тематично слово на покойния Български екзарх и Софийски митрополит Стефан.

На концерта присъстваха и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, духовниците от околията протойерей Константин Стойчев, участвал в песнопенията, протойерей Николай Пешов, протойерей Людмил Йорданов от храм "Св. Иван Рилски" в гр. Перник, предстоятелят на храма „Св. Георги“ и водещ свещеник Милош Станкович, свещеник Костадин Тренев и г-н Иван Тупаров от Духовно-просветния отдел на Софийска света митрополия, зам. кмета на Брезник г-н Иван Бъчваров, директорът на СУ „Васил Левски“ г-жа Емилия Вълова, десетки родители, учители и гости.

Негово Преосвещенство епископ Поликарп отправи поздравления и благослов до всички присъстващи от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит. Викарият на Софийския митрополит подари на всички участници и гости икони с образа на Господ Иисус Христос – Добрият Пастир, а на зам. кмета и организаторите – свещено изображение на Христовото семейство, като припомни: „Българската православна църква неслучайно е обявила Въведение Богородично за Ден на православната християнска младеж и семейство. Защото семейството на светите Йоаким и Анна е добър пример за истински духовен живот в добродетелност и възпитание – пример за молитва, вяра, надежда и любов.“

Текст и снимки: Пламен Михайлов

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

https://youtu.be/uAtuy3OioqA

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content