Продължете към съдържанието

В София се провежда Международна конференция „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“

Днес, 19 ноември, официално бе открита Международната конференция „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“.
Тя се организира от братството на Зографския манастир и Софийския университет, в рамките на споразумение между двете институции за проучване на книжовното богатство на обителта.
В Огледалната зала на Алма матер днес се събраха стотина учени: богослови, изследователи, преподаватели и студенти, които изследват славянската писменост и се вълнуват от въпросите за славянската култура.

VIBER 11 scaled
Целта на научната конференция е да се обсъдят научни открития, направени при работа с ръкописи и документи, съхранявани в Зографския манастир, и да се очертаят перспективите за бъдещи подходи и съпоставителни проучвания. Известно е, че Зограф в продължение на векове, пази ценни извори за духовната, културната и икономическата история на атонските манастири, българите и Балканите, и техните връзки.
В рамките на дните: 19-20 ноември, свои открития, изследвания и доклади ще представят 54 изследователи от България, Великобритания, Гърция, Русия, Северна Македония, САЩ, Франция и др.                                                                    

Ще бъде открита изложба, посветена на книжовното богатство на Зографския манастир, която се организира от библиотеката на обителта.

На официалното откриване присъстваха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, йеромонах Атанасий, библиотекар на Зографската св. обител, духовници на Православната църква, научни работници от различни университети и  факултети на Софийския университет, както и докторанти и студенти.

Научната програма започна с встъпителни доклади на Костис Смирлис, който представи Зографския манастир като: „национален“манастир и установяване и развитие на българския манастир на Атон.

Анатолий Турилов, представи: “Славянское рукописное собрание Зографского монастыря, его место и значение в совокупном комплексе славянских рукописей Афона“.
Проф. Климентина Иванова ни запозна с календарните сборници, запазени в библиотеката на Зографския манастир, а Иван Йорданов показа средновековните печати от архива на манастира. Текст и контекст на Сводната грамота, съотнесени със сходни светогорски документи и наративи от XVI – XVIII в. представи Генчо Банев, а Димитър Пеев говори за историята и наратива на Сводната грамота. Той бе допълнен от  Петко Петков, който запозна присъстващите с преписите на Сводната грамота.
По време на конференцията ще бъдат представени и новоизлезли книги, свързани със Зографската света обител и ще се представят проекти за издаване на ръкописи от манастира. Във фоайето на Университетската библиотека ще бъде открита и изложба за Зографския манастир.

Текст и снимки: Весела ИгнатоваVIBER 3

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content