Продължете към съдържанието

Празникът Въведение Богородично в столичния храм “Св. св. Кирил и Методий”

1390917С архиерейска света Литургия бе отбелязан празникът Въведение Богородично в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (в близост до Женския пазар), който в южната част на храма има параклис, посветен на празника. Поради това Богородичното Въведение се почита като втори храмов празник на църквата.

Празникът, който се почита и като Ден на православната християнска младеж и семейство събра на съборна молитва в храма, малки и големи християни.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие архимандрит Евтимий, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Александър Величков – предстоятел на храма, ставр. ик. Николай Николов, председател на храм "Св. Петка", ставр.ик. Василий Сарян, председател на храм "Преображение Господне", ик. Николай Георгиев, началник на синодалния отдел "Връзки с обществеността", храмовите духовници, свещеник Костадин Тренев и петтима дякони, ръководени от дякон Лука Китин.
Изпълнилите храма миряни се радваха на благолепното архиерейско служение и на прекрасното изпълнение на певческия смесен хор при храма, който носи името на известния български музиколог Петър Динев и се ръководи от д-р Боряна Найденова.
По време на Литургията софийският викарий ръкоположи за дяконско служение иподякон Борис Борисов, на когото пожела да има ревност в служението на Бога и светия олтар.

В края на литургията мнозина от присъстващите пристъпиха към св. Тайни, за да се приобщят в този ден с Тялото и Кръвта Господни.
Вдъхновено и поучително слово върху  евангелското четиво, библейския разказ за въвеждането на малката Мария в храма и за християнското семейство произнесе еп. Поликарп. Той поздрави отец-предстоятеля с храмовия празник, приветства богомолците и преподаде своето първосветителско благословение на Българския патриарх Неофит  като призова Богородичните майчини молитви да закрилят християнските домове, а Божието благословение да бъде над всички нас.

Викарният епископ благодари отново на всички, дошли да почетат празника и представи на църковното изпълнение новия свещенослужител в столичния храм – архимандрит Евтимий, на когото предостави възможността да раздаде нафора и се запознае с енорията.
От своя страна отец Александър отправи своите и на храмовото духовенство благодарности към Светейшия Български патриарх Неофит за неговите грижи и молитви, и лично благодари на владиката за участието му в празника като му отправи благопожелания за здраве и успех в отговорното епископско служение.

Текст и снимки: Весела Игнатова (1) и Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

Visits: 0

Skip to content