Продължете към съдържанието

Празник за Въведение Богородично в гр. Сливница

4023 scaledНа 22 ноември се проведе десетото, предпоследно мероприятие свързано с празника Въведение Богородично.

Както е известно, денят в БПЦ-БП от 1929 г. се чества като Ден на православната християнска младеж и семейство. Тази година се навършват 90 години от утвърждаването на празника Въведение Богородично, като младежки и семеен български празник.

По този повод Софийска света митрополия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, утвърди специална програма, в която бяха включени големите епархийски центрове, в които с концерти, срещи и събития за Въведение Богородично, бе почетен, както празникът, така и православните християни, които имат нужда от подкрепа, обгрижване, благословение и единение в Бога.

Десетият, предпоследен празник, се проведе в гр. Сливница и бе подготвен и изпълнен от възпитаниците на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, с особената подкрепа и любов на г-жа Евгения Анакиева, директор на училището, както и на г-жа Женя Василева Методиева, старши учител, начален етап на основното образование (I-IV клас) и преподавател по Религия-Християнство-Православие.

Концертът се проведе в обновената сграда на бившия „Военен клуб“ и бе първото мероприятие, с което се дава нов живот на сградата, в която ще се провеждат занимания с деца в извънкласни занимания и обучения, ремонтирана и подарена на децата от Община Сливница.

Празникът бе уважен, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

Официални гости на детския празник за Въведение Богородично бяха: г-н Васко Стоилков, кмет на община Сливница, г-жа Росица Иванова, началник на РУО – София-регион и председателят на Общински съвет – Сливница.

Концертната зала бе преизпълнена с учители, родители и множество ученици, които се наслаждаваха на прекрасните изпълнения на учениците от сливнишкото училище.

След концерта, приветствие към присъстващите поднесе г-жа Росица Иванова, началник на РУО – София-регион, а поздрав и слово към участниците и присъстващите, от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, отправи епископ Поликарп, който благодари на организаторите и изпълнителите за затрогващия празник в чест на Въведение Богородично. Той пожела на всички здраве, благословение от Бога и утвърждаване на младежта и българското православно семейство в доброто и полезното.

На групите и съставите, взели участие в тържеството, епископ Поликарп поднесе диптих, с образа на Господ Иисус Христос и Света Богородица.

Всички ученици получиха икона с образа на Господ Иисус Христос – „Добрият пастир“.

 

Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content