Продължете към съдържанието

Празнична вечер за Деня на християнското семейство в Самоков

49109329581 f1bc754da8 cПрекрасна празнични вечер, посветена на Деня на християнското семейство и православна младеж се състоя на 22 ноември в гр. Самоков.

В продължение на час и половина малки и големи християни от рилския град чрез своите таланти представиха какво за тях е семейството и как точно  трябва да се отпразнува Богородичния празник, посветен на малката Дева Мария.

Концертът, организиран за втори път по идея и насърчение от Софийска света митрополия, чрез Архиерейско наместничество гр. Самоков се проведе в Младежкия дом на града.

Гости на събитието бяха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит,  г-н Владимир Георгиев, кмет на Община Самоков, г-жа Росица Иванова, началник на РУО – София регион, експерти от МОН, директори на местните училища, учители, родители и множество деца.

Като представители на Софийска митрополия присъстваха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия и ръководител на Духовно-просветния отдел при Митрополията, архимандрит Евтимий, протойерей Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, както и свещеници от околията.

Началото беше поставено от изпълнение на църковни песнопения от ДВГ “Медени звънчета” към ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, под ръководството на Даниела Георгиева.

Учениците от самоковските училища бяха подготвили рецитал с който припомниха, че за всяко подрастващо дете най-важната опора и пример идват от родителите и тяхната любов.  Сценка бяха подготвили малчуганите от НУ „Станислав Доспевски” – те нагледно показаха как семейството трябва да се обединява на трапезата и да споделя, както хляба си така и делника и празника. Те поканиха в импровизираното бащино огнище любовта и милосърдието, а заедно с тях се настинаха успеха и богатството.

Изпълненията на самоковските ученици умилиха присъстващите в залата, защото това, което децата споделиха от сцената беше свързано със съхраняване на човешките ценности и почитането на семейството.

След тържеството, поздрав и благословение към участници и гости отправи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Като обяви, че тази година се навършват 90 г. от утвърждаването на празника Въведение Богородично за празник на християнското семейство и младеж, той благодари на всички, които са се потрудили за осъществяването на вечерта посветена на Въведение Богородично и приветства изпълнението от името на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Владиката пожела на всички, Бог по молитвите на Света Богородица, да им дава здраве, радост и духовни сили, а примера на светото семейство – Иоаким и Анна да бъдат пример как да възпитаваме децата си, за да раснат в богопознание, вяра, надежда и любов.

На всички институции и училища, взели участие в организирането и провеждането на концерта, той подари икона на светото семейство, а на всички участници бяха подарени икони и книгата на Синодално издателство „Нашата вяра“, предоставено от Архиерейското наместничество.

Кметът  Владимир Георгиев поздрави присъстващите с празника и изрази своята убеденост, че колкото повече е застъпен предмета Религия в българското училище, толкова повече има възможност децата да се възпитават в нравственост, отговорност  и доброта.

„ С това тържество вие за пореден път го доказвате,  колко е важна вярата в Бога и вярата в семейството. Виждам колко много са се постарали тази година училите, родителите и децата. Този концерт се превръща в една прекрасна инициатива, което ни задължава да правим все повече такива празници, свързани с вярата, Господа и със семейството, защото той е най- ценното.“ –  каза кметът на Самоков.

С приветствени дими се обърна и г-жа Росица Иванова, началник на РУО – София.

„Това, което видяхме тази вечер е настина онова, към което ние всички се стремим. Пожелавам  всички ние да го имаме, защото всеки път започва от дома и всеки път води към дома. Това е мястото, в което след тежкия ден всички ние търсим топлината, светлината, спокойствието и подкрепата на най-близките до сърцето ни хора.“- каза г-жа Иванова и допълни:

„Това е последния от  6-те концерта организирани, в чест на Въведение Богородично и искам да благодаря на бъдещата гордост на община Самоков – децата, да благодаря на колегите, които подготвиха това прекрасно тържество, много ни развълнувахте! И най-вече  благодаря на еп. Поликарп, по чиято лична инициатива се организираха тези концерти за втора поредна година.  Не случайно в тези концерти участват само училища, в които се изучава предмета Религия, надявам се това да бъде предизвикателство и догодина да видим деца от повече училища.Пожелавам на всички да имаме истински християнски семейства, такива каквито видяхме в програмата: с ценности, с добрина и красота в сърцата, и с таланти на децата!“ – завърши словото си г-жа Иванова.

 Тя поднесе благодарствениадреси на г-жа Камелия Асенова, директор НУ „ Станислав Доспевски“ на на директора на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, както и на епископ Поликарп като благодарност за духовната грижа и подкрепа за благото на подрастващото поколение.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content