Продължете към съдържанието

Среща на богословските школи в София

1410408На 22 ноември в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя среща на ръководствата на духовните школи у нас.

Тя бе инициирана и организирана от новоизбрания декан на Богословския факултет на СУ – доц. д-р Ивайло Найденов, със съгласието и благословението на духовните наставници на богословските школи.

В срещата участваха представителите на Пловдивската духовна академия и семинария: ректорът ставр. ик. д-р Добромир Костов и зам. деканът и зам.-ректорът д-р Димитър Мирчев, представителите на Софийската духовна семинария: ректорът архимандрит Пахомий, зам.-ректорът йеромонах Мелетий и секретарят дякон Слави Спасов, а като домакини взеха участие: деканът доц. д-р Ивайло Найденов, доц. д-р Екатерина Дамянова, доц. д-р Павел Павлов, доц. д-р Андриан Александров и гл. ас. д-р Сава Кокудев – ефимерP1410429ий на Академичния параклис.

Декaнът Ивайло Найденов призова присъстващите да обединят усилия в образователното дело, за по-добра и пълноценна подготовка на бъдещите кадри на БПЦ.

Двучасовата среща премина в конструктивен дух и бяха обсъдени редица общи инициативи. Споделяйки своя опит и трудности по различни теми и проблеми, ръководните състави видяха нуждата от непосредствена комуникация помежду си за решаването както за  общите им проблеми, така и на специфичните за всяка школа.

На тази първа по рода си среща планираха редица съвместни инициативи като годишнини и чествания от историята на БПЦ, богослужения, участия в патронните празници на духовните школи (Св. Трима Светители, Св. Климент Охридски, Св. Благовещение, Св.св. Кирил и Методий, св. Йоан Рилски), подготвяне на общи конференции, обмен на литература – научни издания, периодика, учебни пособия, мобилност на преподаватели.

Предстои  приемането на една работна програма със срокове и отговорности, която ще бъде предоставена за благословение на наставниците на училищата и Св. Синод.

14104251С много идеи, надежда и благопожелания, и с братски и колегиални чувства се разделиха академичните ръководства, като си обещаха взаимно да търсят подкрепа в общото служение на Църква и общество чрез  добри инициативи, осъществени със съдействието и благослова  на Светия Синод на БПЦ.

Тази среща безспорно засвидетелства правотата в думите на псалмопевеца: "колко е добро и колко е приятно братя да живеят наедно" (Пс.132:1).

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content