Продължете към съдържанието

ЖИВОТ И ДЕЛО НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

1340980 scaled(Адаптиран разказ върху житията на светите братя Кирил и Методий)
Поредица "Жития на български светии в образи" – 2

Текст: Ивелина Николова
Художинк: Дария Наумец
Богословска редакция: Димитър Киров
Коректор: Жанета Николова
Предпечат и дизайн: Ивелина Николова
Печат: Демакс АД
Издава Руенски манастир "Св. Йоан Рилски"
с. Скрино, 2016 г.
Цена: 4,50 лв

През последните двадесет години в България се идава богата литература от български и чуждестранни автори, предназначена за дуца и възрастни.
Просвещението на децата остава приоритетно. Все по-рядко обаче се издават текстови поредици, които целят непринудено да въздействат върху българското самосъзнание на децата и да ги запознаят с родната православна традиция и духовност.
Историята на Православната църква в България е осеяна със светли образи на мъже и жени, оставили дълбока следа в историята и на Вселенската църква, вдъхновили десетки поети и писатели и просветлили сърцата и умовете на хиляди българи.
Предвид тези обстоятелства ние решихме да не стоим безучастни към случващото се с просветата на нашите деца. Без да смятаме, че правим смела крачка напред в обогатяването на детската душевност, желаем да дадем и своя скромен принос към нея.
С поредицата "Жития на български светии в образи" Руенската света обител "Св. Йоан Рилски" в с. Скрино поставя начало на издаването на православна житийна литература за деца, която предстои да бъде разгърната в няколко поредни книжки. "Живот и дело на светите братя Кирил и Методий" е втората поред книжка, която разкрива по-важните детайли от мисията на двамата братя и тяхното просветно дело.
Текстът е преразказан въз основа на "Пространно житие на Константин-Кирил. Житие и деяния на блажения наш учител Константин философ, първия наставник на славянското племе" и "Пространно житие на архиепископ Методий. Месец април на шестия ден памет и житие на блажения отец наш и учител Методий, архиепископ моравски", поместени в "Стара българска литература", в превод на Христо Кодов.
Надяваме се, че тази малка книжка ще докосне сърцата на нашите деца и ще просветли умовете им за обща духовна полза. 

Книгата можете да закупите от Домакина на Софийска света митрополия – г-н Кольо Лозанов.
За контакт: гр. София, ул. Калоян №7, ет. 1, стая 7, тел.: 02/ 987 74 89, 0879 259 293.

Visits: 36

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content