Продължете към съдържанието

МАКСИМ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

1340976 scaled90 години от рождението му
(второ допълнено издание)

Координатор на изданието: Русенски митрополит †Неофит (понастоящем митрополит Софийски и патриарх Български)
Съставителство, худ. оформление и предпечатна подготовка: Синодално издателство на Българската православна църква
Фотография: свещ. Ангел Величков, Борис Попов, Юлиан Недков, Петя Пенева, Николай Трейман, Стефка Борисова, фотоархиви на Синодално издателство и Борис Цацов
Превод на английски: Александър Господинов, Георги Тодоров, Анжела Петрова
Коректор на българския текст: Анета Пенева
Печатница "Симолини 94" СД
София 2011 г.
Цена: 10 лв

90-летието на патриарх Максим, което честваме, покрива времена на най-страшни войни, свирепи противохристиянски гонения, хули и унижения за Църквата, отстъпничество, открито и прикрито настъпление на светския дух. През тези трдунти лукави времена той прави най-важното – съхранява чистотата на Православието. Неуморно носи своя тежък круст без ропот, с търпение и смирение, по примера на своя небесен Учител. Още в своето най-първо патриаршеско слово той заявява, че се уповава не на своята немощ, а на Божията сила, която се "в немощ напълно проявява" (2 Кор. 12:9).
Облегнат на тази сила, той тихо изтърпява униженията на безбожната власт. И ето – комунизмът се поколеба и падна, а Патриархът остана прав. Той тихо изтърпя хулите и издевателствата на разколниците. И ето – разколът се поколеба и падна, а Патриархът остана прав.
Така преподаде на всички нас уроците на смиреномъдрието, страха Божи и търпението – добродетели, които за света изглуждат като немощ, ав Бога за сила. Защото парадоксални са истините на вярата: "Смятайте го за голяма радост, братя мои, кога паднете в разни изкушения, като знаете, че изпитанието на вашата вяра произвежда търпение; търпението пък нека бъде съвършено нещо, за да бъдете съвършени и цялостни, без никакъв недостатък" (Яков. 1:2-3)
Георги Тодоров

Книгата можете да закупите от Домакина на Софийска света митрополия – г-н Кольо Лозанов.
За контакт: гр. София, ул. Калоян №7, ет. 1, стая 7, тел.: 02/ 987 74 89, 0879 259 293.

Visits: 12

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content