Продължете към съдържанието

Архиерейска празнична вечерня в чест на св. ап. Андрей Първозвани

1440853На 30 ноември Православната църква чества паметта на първия избран от Господ Иисус Христос за апостолско служение – св. Андрей, наречен Първозвани.
В София, на ул. „Опълченска” се намира единственият храм, посветен на този Христов апостол.
В навечерието на храмовия празник бе отслужена  Архиерейска вечерня, предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В нея взеха участие храмовото духовенство во главе с предстоятеля протоиерей Стилиян Табаков, ик. Атанас Вълков, ик. Цанко Тотев и др. столични свещенослужители.
Песнопенията бяха изпълнявани антифонно от хор “Св. Наум Охридски“, с ръководител д-р Андрей Касабов, към който се присъседиха клиросни певци и от други храмове.
Почитта към св. Андрей в този ден винаги събира многобройни богомолци, които и тази година преизпълниха храма. По време на вечернята бяха донесени и осветени десетки петохлебия, както и традиционната за празника царевица.
В храма „Св. Андрей Първозвани” от близо две десетилетия се покои частица от св. мощи на първия Христов апостол. Тя е донесена от о. Патра, Гърция, за благословение и радост на енорията.
На празнични богослужения тя се изнася за поклонение на вярващите, като за целта е изработен специален проскинитарий, поставен до архиерейския трон. Светинята се изнася от олтара, за да могат вярващите да се поклонят и изпросят благословението на Първозвания апостол.
В края на вечернята еп. Поликарп се обърна към миряните с поучително слово за призоваването на св. апостоли – обикновени хора, но приели с чистота Божията благодат и ревностно изпълнявали Божията воля. Той припомни призоваването на св. ап. Андрей и прикани  християните да подражават на живота и делата на ап. Андрей и да се вслушат разумно в духовните поучения на неговия брат, ап. Петър, чиито текстове на паримията бяха прочетени тази вечер.
Владиката отправи благопожелания на присъстващите като ги призова и в утрешния ден отново да се съберем в храма, и заедно да преживеем радостта на апостолския празник.

Текст и снимки: Весела Игнатова (1) и Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

 

Visits: 0

Skip to content