Продължете към съдържанието

Храмов празник и дяконско ръкоположение в храм “Св. Андрей Първозвани”

49147711622 de594ffffa cНа 30 ноември Православна църква отбелязва паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Единственият храм в гр. София, посветен на първия избран от Господ Иисус Христос за апостолско служение – св. Андрей, отбеляза тържествено своя храмов празник.

Празничното богослужение в едноименния храм на ул. "Опълченска" бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха протосингелът архимандрит Василий, архимандрит Евтимий, храмовото свещенство, во главе с предстоятеля  протойерей Стилиян Табаков, множество предстоятели и свещенослужители на столични храмове, и петима дякони.

Празничните песнопения бяха изпълнeни антифонно в духа на светогорската традиция от хор "Св. Наум Охридски", с ръководител д-р Андрей Касабов и група столични певци от различни храмове, ръководени от Светослав Цеков.

По време на светата Литургия еп. Поликарп ръкоположи за дяконско служение иподякон Павел Георгиев Димитров. Той е роден през 1990 г. в гр. Самоков. Основно образование придобива в с. Радуил, а средното си образование започва през 2004 г. в петгодишния курс на Софийската духовна семинария. След дипломирането си, през 2009 г. е приет за студент в Богословския факултет на СУ, който след известно прекъсване семестриално завършва. През годините е бил клиросен певец при столичните храмове "Живоприемен източник" и "Св. Георги".

Владиката го представи на църковното изпълнение и му благопожела Бог да му даде духовна сила, която да го укрепява. Като подчерта, че пътят на духовника е благодатен, но и отговорен, той му пожела още: твърдост, мъжество, смирение и послушание към св. Църква.

Множеството богомолци, препълнили храма, участваха молитвено в празничното богослужение и станаха съпричастни към вълнението и радостта на новоръкоположения дякон. Неизброимо множество деца и възрастни пристъпиха в този ден и се причастиха с Христовите Тайни.

В края на литургията софийският викарий произнесе слово, в което припомни евангелския разказ за призоваването на днес чествания св. апостол.

"Св. Андрей, който проповядваше по много земи се отказа от всичко земно. Той е Първозван, защото пръв повярва в Господ Иисус Христос, пръв Го изповяда и пръв тръгна да Го благовести”. Владиката преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит като благопожела на всички Бог, по всещедрите молитви на св. първозван апостол Андрей, да ни дарува крепко здраве, бодрост на духа и да благославя делата на ръцете ни.

На всички именници, съработници на този храм и на цялото храмово изпълнение архиереят благопожела: “Божията любов да не ви напуска, надеждата за вечен и блажен живот да ви подкрепя, а твърдата вяра на св. ап. Андрей винаги да ви съпътства”.

За всички, дошли да влязат в радостта на тържествуващата енория, църковното настоятелство раздаде благословени хлябове и царевица.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова (1) и Александър Ангелов (2)

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

https://youtu.be/z7IoTvPWGt0

Visits: 0

Skip to content