Продължете към съдържанието

Празнична вечерня в чест на св. Николай Мирликийски в София

100 0020С празнична  вечерня на 5 декември,  започна храмовият празник на столичния митрополитски старинен храм „Св. Николай Чудотворец”, намиращ се срещу Софийската св. митрополия.

В чест на празника бе отслужена Архиерейска вечерня, която бе предстоявана от Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Светия Синод. В съслужение с епископа в богослужението взеха участие архиманрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ик. Николай Нешков, предстоятел на тържествуващия храм, протоиерей Сава Кокудев, ефимерий на на Академичния параклис на Богословския факултет и свещеник Атанас Стоянов от храмовото духовенство.

В студената декемврийска вечер десетки софиянци се стекоха да почетат Мирликийския Чудотворец и да се поклонят пред чудотворния образ на светителя в храма. По време на вечернята, по традиция бе осветено петохлебие.

В края на богослужбата с празнично слово за св. Николай се обърна към  присъстващите еп. Герасим. Той припомни смирението на светителя и как точто тази му добродетел го е довела до най- високото служение в Църквата – епископското, призовавайки всички да имаме кротостта, смирението и добротата на светителя Николай, за да можем по неговият пример да бъдем и ние наследници на Царството Божие.

Владиката поздрави всички с настъпващия празник на светителя Чудотворец и преподаде отеческия благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит като отправи благопожелание за здраве, мир вяра и любов помежду ни.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content