Продължете към съдържанието

Духовна беседа на тема “7-те печата от книга АПОКАЛИПСИС и тълкуванието им от архимандрит Атанасий Митилинеос”

04 20191205 1116144931На 4 декември в енорийския център на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" се проведе духовна беседа на тема "7-те печата от книга АПОКАЛИПСИС и тълкуванието им от архимандрит Атанасий Митилинеос".

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беседата бе водена от архимандрит Ириней Вайопулос, духовно чедо на архимандрит Атанасий Митилинеос и игумен на манастира „Св. Никодим Светогорец“ (гр. Лариса, Гърция).

На срещата присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейската митрополия, архимандрит Евтимий, редица духовници и множество християни.

В тълкуванието на книгата, архим. Ириней Вайопулос обърна внимание, че авторът архим. Атанасий, поощрен да проповядва от св. Паисий Светогорец, призовава да имаме за център на живота си Христа и да помним, че всичко за нас се съсредоточава в личността на Богочовека.

Архим. Иринией подчерта, че е нужно да се пазим от светския дух – духът на Антихриста – не само да мислим за бъдещите изпитания като за репресивни, външни събития, а да погледнем в себе си – дали самите ние не сме проводници на антихристкия дух чрез живота си.

Относно икуменизма и есхатологичните изпитания, които ще връхлетят християните, архим. Ириней сподели, че в днешния свят една от причините за отстъпленията от Бога е мнението, че всичко е относително, включително и истините на вярата, и че за да се опазим, трябва да имаме подвижнически дух и вярно да стоим в границите, очертани от св. отци на Православната Църква.

В края на беседата епископ Поликарп поздрави госта, организаторите и всички присъстващи, като отправи благослов от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит.

Снимки: Десислава Панайотова

Visits: 2

Skip to content