Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в храм “Св. Пантелеймон”, гр. Момин проход

P1510108 scaledВ неделния ден на 15 декември, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на гр. Момин проход, Ихтиманска духовна околия.

В курортния град, известен у нас и в чужбина с лековитата си минерална вода, владиката отслужи неделната литургия, посветена на светите Праотци.

В съборно богослужение с епископа влязоха архимандрит Евтимий и свещеници от Ихтиманска духовна околия, които с братската си любов и подкрепа помежду си са пример за думите на псалмопевеца „колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно“ (Пс. 132:1).

Това бяха: ставрофорен иконом Йосиф Серев, архиерейски наместник, ставрофорен иконом Георги Георгиев, служащ в храм „Св. Георги“ в гр. Костенец, иконом Лазар Йончев от храм „Св. Георги“ в с. Сестримо, иконом Антон Апостолов, предстоятел на храм „Св. Пантелеймон“, свещеник Емануил Димитров от гр. Долна баня и от София – свещениците Костадин Треневи Георги Читалов, и дякон Петър Славов.

Празничната богослужба бе огласена от църковни певци, ръководени от Юлиян Одежан, богослов и общински съветник на Община Костенец.

В храма, построен в чест на лечителя, чудотвореца и закрилника на лекарите св. вмкч Пантелеймон, се събраха десетки миряни от Момин проход, Костенец и Долна баня, които в края на литургията се причастиха със Светите Дарове.

На празничната църковна служба присъстваха представители на община Костенец и кметът на Момин проход Ивайло Котларов.

В края на богослужбата еп. Поликарп отправи пастирско слово, в което говори за събора на св. Праотци и настъпващия празник Рождество Христово.

"Днес отбелязваме паметта на всички праотци от Адам до онези, които са живели до раждането на Спасителя Иисуса  Христа и вдъхновявайки се от техния пример Църквата ни учи да им подражаваме във всяко добро и богоугодно дело, защото всеки един от тях стана предобраз на Христос. Древните отци оградиха себе си със вяра по думите на св. ап. Павел и ние на тях трябва да им подражаваме. …Трябва не само да учим богословието на книга, но и на дело да го показваме и практикуваме. Нека да посрещнем Рождество Христово със силна вяра и смирение, и да знаем, че тогава Христос ще се роди в нашите сърца и ще заживее в нас, а когато Бог е с нас,  кой тогава ще е против нас, казва апостолът. Нека бъдем добър пример за човеците, та те като виждат нашата искрена вяра да се утвърждават в Христовата истина и да се разширява Христовото семейство." – каза в словото си епископът.

Той благодари на Ихтиманското свещенство за братската любов и разбирателство помежду им и отправи благопожелания като преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит.

Протойерей Антон Апостолов изказа сърдечни благодарности на епископа от името на църковното настоятелство и жителите на Момин проход за благодатната служба и оказаната духовна почит и му поднесе букет цветя.

Ивайло Котларов като кметът на кметство Момин проход, поздрави владиката от името на жителите на селището и му поднесе дар, в чест на празничната среща.

Затрогващ Поздравителен адрес бе прочетен от името на кмета на община Костенец. Той бе поднесен на викария заедно с букет цветя от общинския съветник Юлиян Одежан.

+++

Храм "Свети Великомъченик Панталеймон" се намира в град Момин проход, в ляво от пътя към град Костенец, идвайки от село Мирово. С красивата си архитектура, стенописи и прекрасна цветна градина той е сред забележителностите на курортния град, известен с лековитата си минерална вода. През 1998 г. е положен първият камък на градежа на църквата, която е завършена през 2000 г. Всички икони в него са дарени от жителите на общината. В двора на храма има дървен навес, където вярващите след богослужение споделят обща трапеза.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова (1) и Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

 

Visits: 3

Skip to content