Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия в самоковския митрополитски храм “Успение Богородично”

P1560664На 26 декември честваме празника Събор на Пресвета Богородица, както и почитаме паметта на св. Йосиф Обручник, св. цар Давид и св. Яков, брат Божий.

С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, в този празничен  ден  в митрополитски храм „Успение Богородично“, гр. Самоков, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

Рождественската света Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужениесархимандрит Евтимий, иконом Михаил Колев, председател на храма и архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, заедно с храмовото духовенство и свещенослужители от околията, както и протодякон Александър Нешев и дякон Петър Славов.

Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, към когото се присъединиха певци и от енорийския хор, които допринесоха за молитвеното настроение на събралото се множество местни християни и гости.

По време на литургия за дяконско служение бе ръкоположен иподякон Любомир Тасев.

След  богослужението епископ Поликарп поздрави с рождественските празници архиерейския наместник на Самоковска духовна околия, свещенството и благочестивия народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх и преподаде патриаршеския благослов на патриарх Неофит.

В чест на светлия празник Рождество Христово, децата, изучаващи Религия от местните училища изнесоха празнична програма, в която рецитира, пяха и разиграха сценка, посветена на Рождението на Спасителя.

Възрадван, викарият на Софийския митрополит сърдечно благодари на децата и лично ги поздрави като им подари детско списание, посветено но празника Рождество Христово.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)
 

Visits: 0

Skip to content