Продължете към съдържанието

Празникът на св. Серафим Саровски бе отбелязан с архиерейска служба в храм „Успение Богородично“, с. Горна Малина

1590590 1На 2 януари Православната Църква чества паметта на руския подвижник и чудотворец св. Серафим Саровски.

Църковният празник в първия работен ден на 2020 г. бе отбелязан с архиерейска св. Литургия в храм „Успение Богородично“, с. Горна Малина. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит службата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, предстоятел на храм „Успение Богородично“, свещеник Георги Младенов от храмовото духовенство, свещеник Серафим Мишев, предстоятел на храм „Св. св. Константин и Елена“ в с. Гара Елин Пелин, свещеник Костантин Авайчев, предстоятел на храм „Възнесение Господне“ в с. Осойца, свещеник Йоан Стефанов, свещеник Костадин Тренев, свещеник Георги Читалов, както и дяконите Петър Славов и Спас Рангелов.

Църковните песнопения изпълниха софийски клиросни певци, а обновеният храм приюти множество местни християни и гости на града в зимния ден.

На богослужението присъстваха Министърът на труда и социалната политика г-жа Деница Сачева, кметът на Община Горна Малина инж. Ангел Жиланов, местен народен представител, висш военен, както и други височайши лица.

В своето слово епископ Поликарп поздрави храмовото духовенство и църковното настоятелство със започването строежа на център за социални грижи към храма „Успение Богородично“ и благослови духовниците, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Викарният епископ отправи и лични поздравления към предстоятеля на храма иконом Серафим Янев, към свещеник Серафим Мишев и към всички именици, като припомни славното житие на Саровския Чудотворец и призова да се изпълним с неговата вяра, радост и смирение, за да бъдем достойни подражатели на св. Серафим в нашия живот.

Иконом Серафим Янев благодари на Негово Светейшество и викарния му епископ за поздравите и благодатното богослужение, на височайшите лица и на всички подкрепили обновяването на храма и строежа на социалния център. В знак на признателност за своята достойна служба и духовна грижа предстоятелят получи подаръци от епископ Поликарп и от църковното настоятелство по случай своя имен ден, а благодарствени слова за развитието на енорията и в чест на празника бяха отправени и от социалния министър г-жа Сачева и кмета на Общината инж. Жиланов.

След светата Литургия се проведе среща между епископ Поликарп, социалния министър, предстоятеля на храма и част от духовенството, а гостоприемните жители на с. Горна Малина бяха подготвили разнообразни почерпки за всички присъстващи.

Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content