Продължете към съдържанието

Патриаршеска св. Литургия по повод Рождество Христово в ПКСХП “Св. Александър Невски”

25 12Днес Православната църква радостно пее "Слава във висините Богу, а на земята мир, между човеците благоволение" и тържествено възвестява на вселената, че се роди Христос, който е "за падане и ставане на мнозина". На Рождество Христово в Патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” стотици православни християни, почетоха родилия се Богомладенец.

Рождественската св. златоустова литургия бе възглавена от предстоятеля на БПЦ-БП Негово Светейшество патриарх Неофит. В съслужение с него бяха Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, ик. Николай Георгиев, нач. Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод, храмовото духовенство и столично свещенство.

Молитвено участие в тържественото богослужение взе и президентът на Р България Румен Радев. След прочитането на евангелското четиво, което разказа за родилия се Богомладенец, патриарх Неофит прочете Патриаршеското и Синодално Рождественско послание, в което Църквата отправя призив "не само със слово, но и с дела на милосърдие да покажем принадлежността си към Неговата света Църква, като според силите и възможностите си се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, не само за храна или питие, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание. Към това ни призовава не само в тази свята нощ, но и във всички дни от живота ни, християнската ни съвест, това очаква от нас раждащият се днес Господ и Спасител наш Иисус Христос".

По време на причастния канон президентът Румен Радев взе благословение от Негово Светейшество. Множество православни християни се причастиха и така се приобщиха с Тялото и Кръвта Христови. В края на богослужението Светейшият ни патриарх поздрави и благослови всички събрали се в храма.

Богослужението бе предавано директно по БНТ1.

Източник и по-богат снимков материал: bg-patriarshia.bg

https://youtu.be/aBKyLJCYyCE

Visits: 1

Skip to content