Продължете към съдържанието

Богоявление с хвърляне на кръста и мъжко ледено хоро в гр. Долна Баня

IMG 1923 scaledВ неделята преди Богоявление десетки миряни присъстваха на църковната служба и на Великия Богоявленски водосвет. Те бяха отслужени от енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров и неговия син свещеник Емануил Димитров. Присъстващите миряни се поръсиха със светена вода и отнесоха у дома от нея за здраве, благополучие и благоденствие в семействата. Децата от неделното училище при храма пък сурвакаха за здраве и успех всички и бяха щедро възнаградени от християните и църковното настоятелство.

По традиция големият християнски празник Богоявление или Йордановден започна рано сутринта с тържествената Света Василиева литургия в енорийската църква "Успение на Пресвета Богородица", след което с голямо литийно шествие миряните и участниците в мъжкото хоро се отправиха към река Долнобанска Бистрица, където бе извършен големият Богоявленски водосвет за здраве, благоденствие и благополучие от енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров и неговия син свещеник Емануил Димитров. След като бе осветена водата в направения за хорото вир хилядното множество долнобанци и гости окупирало двата бряга на реката бурно аплодираха участниците в леденото хоро.
За първа година във водата двамата свещеници хвърлиха двата Божии кръста, които бяха хванати и извадени от реката от осемгодишния Георги Дамянов и десетгодишния Николай Зафиров, а за смелата им постъпка те бяха щедро възнаградени от църковното настоятелство с парична и предметна награда, както и благословени от свещениците да бъдат здрави и честити през новата година.

На голямото мъжко хоро в ледените и замръзнали води на реката се хванаха на големия християнски празник Богоявление в рилския град рекордно 53-ма смелчаци – деца, младежи и мъже. Мъжкото хоро в Долна баня за четвърта поредна година се организира от членовете на Ловно-рибарското сдружение "Сокол – 1898" с председател Станислав Рименов и от членовете на местния мото-офроуд клуб с председател Костадин Тодоров. Към тях всяка година се присъединяват нови и нови желаещи да се хванат ръка за ръка, рамо до рамо на голямото мъжко хоро – техни приятели и съмишленици от близо и далеч, та чак и зад граница от далечна Испания.

След голямото мъжко хоро в реката веселбата се пренесе на брега, където около огъня празникът продължи с много настроение, песни и танци.

Всички по традиция се подкрепяха с греяно червено вино, а празничното настроение продължи с часове следобяд в елитно местно заведение до късна доба.

Текст и снимки: Любомир Кузев
{gallery}2020-01-08{/gallery}

Visits: 1

Skip to content