Продължете към съдържанието

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит днес отбелязва своя имен ден

49419271881 6473aa6474 cНа 21 януари отбелязваме паметта на св. мъченик Неофит, небесен покровител на предстоятеля на Българската църква – Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. По традиция патриарх Неофит отпразнува своя имен ден в митрополитската катедрала “Св. Неделя”.

С уважение и братска обич архиереи от Светия Синод се събраха в катедралния храм, за да изпросят съборно застъпничеството на св. мъченик Неофит и да поднесат на Българския патриарх своята почит. За съборно богослужение в храма дойдоха и десетки свещеници от Софийска епархия, сред които бяха и  архиерейските наместници на всички софийски околии.

С тържествен камбанен звън бе посрещнат първойерархът на Българската църква в митрополитската катедрала. Светейшият владика благослови събралото се църковно изпълнение и даде начало на съборната св. Божествена литургия. По решение на Св. Синод тя бе възглавена от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф. Заедно с него край св. Трапеза застанаха Техни Високопреосвещенства: Ловчански митрополит Гавриил, Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски  митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприян, Врачански митрополит Григорий и Видински митрополит  Даниил.

С тях съслужиха още: Техни Преосвещенства: Мелнишки епископ Герасим ­ главен секретар на Св. Синод, Адрианополски епископ Евлогий ­ игумен на Рилската св. обител, Велички епископ Сионий ­ игумен на Троянската и Бачковската св. обители, Белоградчишки епископ Поликарп ­ викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий ­ протосингел на Софийска митрополия, архим. Теоктист ­ представител на Българската църква в Русия, архим. Пахомий ­ ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Евтимий, архимандрит Никанор, архимандрит Януарий, архиерейски наместници, епархийски съветници, свещеници и петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

В богослужението взеха участие представителите у нас на Руската и на Румънската православна църква ­ архимандрит Васиан и протойерей Евгений, секретар на Руското подворие, и ставр. ик. Нелуц Опря.

Духовници, епархийски съветници, монаси и монахини, служители на Светия Синод и Софийската св. митрополия, деканското ръководство и преподаватели на Богословския факултет на СУ, боголюбив народ изпълни катедралния храм и молитвено съучаства в празничното богослужение. Сред тях бе и директорът на „Дирекция на вероизповеданията“ към МС – г-н Емил Велинов.

Като молитвен подарък към патриарха-именник  бе прекрасното изпълнение на хористите от мъжкия катедрален хор, под диригентството на протопсалт  проф. д-р Мирослав Попсавов, които изпълниха литургийните песнопения с особена вещина и молитвеност.

По време на свещеническото причастяване проповед за чествания св. Неофит произнесе  митрополит Йосиф, който винаги със своето живо, пламенно слово впечатлява присъстващите и ги кара да размислят върху своя живот и постигане на християнски  добродетели.

След светата Литургия духовенството от­ митрополити, епископи, архиерейски наместници и предстоятели на столични храмове ­ отслужиха Благодарствен молебен, предстояван от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Събрани край иконата на св. мъченик Неофит, те отправиха молитви към Всеподателя Бога за здраве и духовно преуспяване на Българския патриарх Неофит и на Българската православна църква.

В края на последованието с поздравително слово от името на Светия Синод на БПЦ към архипастира именик се обърна Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

„Знаем с каква ревност, плам и дръзновение бяха изпълнени делата Ви в полза на Църквата на различните поприща, на които бяхте призован – протосингел на Софийска епархия, преподавател и ректор на Духовната академия, главен секретар на Св. Синод, Доростолски и Червенски митрополит. Накрая бяхте избран и за най-високото служение – предстоятел на Българската православна църква. Светските хора приемат тази длъжност като висок пост, но ние в Църквата знаем, че архиерейското служение и най-вече патриаршеското, изисква саможертва и пълна отдаденост на вярата, с което се приближава до мъченичеството. Господ Иисус Христос издига основният критерий за църковно служение: “Който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека ви бъде раб, както Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:26-28)."- каза митрополит Антоний и поднесе на патриарха красив букет цветя.

От името на честния клир на Софийска епархия, монашеството, служителите на Софийска митрополия, Епархийския съвет и целия Божи народ на Софийска епархия икона с образа на Пресладкия Иисус, красив букет с бели рози и поздравление към Софийския митрополит Неофит поднесе Белоградчишкият еп. Поликарп. В своето приветствено слово той каза:

"Ваше Светейшество, обични в Господа наш Отче и Владико,

Събрани в този прекрасен митрополитски храм посветен на светата великомъченица Неделя и под покрова на светия благоверен Крал Стефан Милутин, почитаме съборно паметта на св. мъченик Неофит от Витиния – Ваш небесен покровител, патрон и пример духовен в живота.

Застанали пред образите на св. Максим изповедник, който също днес тържествува и на св. Неофит, отправяме топла молитва към Бога за Вас и смирено изпросваме, както казва псалмопевецът Давид: „Да ти даде (Господ), каквото ти сърце желае, и всички твои намерения да изпълни.“, „Да изпълни Господ всички твои молби.“, „Да ти прати помощ от светилището и от Сион да те подкрепи.“ (Пс. 19:5, 5, 3). Изпълнени с такива чувства и благородни мисли за Вас, си спомняме житието на св. мъченик Неофит, който обикна вярата, утвърди се в нея и й стана свидетел. Виждаме невръстен юноша, който не пожали младостта си, дните си за Христа Бога, но послужи за спасението на мнозина, превръщайки се в светъл пример за християни и езичници. Обикнал Христа Бога повече от всичко на света, той заживя в пустинята, като негов съжител му беше див лъв и ангелите, които го назидаваха. А особено в дните за изпитание, го вдъхновяваха да бъде силен и мъжествен, за да се прослави чрез него Невидимият Бог.

Стоейки пред Ваше Светейшество виждаме, че не случайно Бог Ви е дарил този свети мъченик за покровител. Вие във всичко му подражавате. Из млада сте поели по трудния духовен живот и в последствие сте приел монашески постриг. Както светият се подвизаваше в молитва, бдение, духовни размисли и преуспяване в богословието, така и Вие сте се утвърдил в тези тайни. Както той стана укротител на див звяр, така и Вие със своето смирение, кротост, любов и състрадание, укротявате и умилявате всеки дръзнал да прекрачи границата на благоразумието, човечността и мъдростта.

Св. мъченик Неофит беше свидетел за вярата и твърд камък на истината. Вашите трудове в нелекото Ви патриаршеско и епархийско служение Ви утвърждават като подражател на Вашия покровител.

Ваше Светейшество, любими наставниче и Владико, в този трепетен за Вас и всички нас ден, приемете искрените ни благопожелания, по молитвите на св. мъченик Неофит Никейски, Бог да Ви дари с крепко здраве, телесни и духовни сили, за бодрост на душата и тялото, за да ръководите светата ни Православна църква и Софийска епархия, както и досега: мъдро и благодатно, а също така: „Благостта и милостта Господни да Ви придружават през всички дни на живота Ви, за да пребъдете в дома Господен много дни.“ (по Пс.22:6). На многая и благая лета Светейши Владико! Честит и благословен имен ден!"

Официално поздравление към патриарх Неофит от името на министър-председателя поднесе Емил Велинов и ставр. ик. Ангел Ангелов от името на църковното настоятелство на храм "Св. Неделя".

В отговор Негово Светейшество всесърдечно благодари за празничните поздравления и добрите пожелания на всички уважили личния му празник.

"Единството и взаимната обич и подкрепа между архиереите на нашата света Православна църква е първото и най-важно условие за успеха на нейната мисия сред поверения ѝ народ и свидетелство за приемственост на църковност и духовност, които са ни завещани от нашите велики достославни предци. За един от тях – приснопаметния наш отец и Светейши патриарх Максим си спомняме с особена почит и синовна любов в днешния ден, когато той също честваше деня на своя небесен покровител – дивния между отците на Църквата свети Максим Изповедник. На патриарх Максим, който с истинска ревност по Божието дело на земята стори толкова много за запазването на църковното ни единство, както и на всички наши предшественици, потрудили се усърдно, отдавали силите и живота си за съзиждането на зданието на Православната ни църква през вековете, винаги ще дължим нашата обич и признателност.

Божият мир и Неговата велика милост, молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, преподобни Максим Изповедник и мъченик Неофит, и на всички от века просияли в светостта Божии угодници да бъдат с всички нас! За много и благословени години!" – каза в словото си-отговор  Светейшият именник.

След тържествената богослужба архиереите, свещенството, официалните гости и църковни служители се отправиха към сградата на Софийска св. митрополия. Там Негово Светейшество продължи да приема приветствия и цветя в залата на митрополията, където бе даден официален прием.

Поздрави, благопожелания и дарове поднесоха представители на обществени организации и множество духовници, монаси и монахини, църковни служители, общественици и граждани.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

https://youtu.be/yL-pmAm9GiM

Visits: 1

Skip to content