Продължете към съдържанието

Поздравление от името на клира на Софийска епархия към Негово Светейшество Български патриарх Неофит по случай имения му ден

49419470332 3bd6d98db9 kВаше Светейшество, обични в Господа наш Отче и Владико,

Позволете ми от името на Епархийския съвет, клира, монашеството и верния народ на Софийска епархия, из дълбините на сърцето и преизпълнена с радост душа да Ви приветствам и поздравя по повод Вашия имен ден.

Събрани в този прекрасен митрополитски храм посветен на светата великомъченица Неделя и под покрова на светия благоверен Крал Стефан Милутин, почитаме съборно паметта на св. мъченик Неофит от Витиния – Ваш небесен покровител, патрон и пример духовен в живота.

Застанали пред образите на св. Максим изповедник, който също днес тържествува и на св. Неофит, отправяме топла молитва към Бога за Вас и смирено изпросваме, както казва псалмопевецът Давид: „Да ти даде (Господ), каквото ти сърце желае, и всички твои намерения да изпълни.“, „Да изпълни Господ всички твои молби.“, „Да ти прати помощ от светилището и от Сион да те подкрепи.“ (Пс. 19:5, 5, 3)

Изпълнени с такива чувства и благородни мисли за Вас, си спомняме житието на св. мъченик Неофит, който обикна вярата, утвърди се в нея и й стана свидетел. Виждаме невръстен юноша, който не пожали младостта си, дните си за Христа Бога, но послужи за спасението на мнозина, превръщайки се в светъл пример за християни и езичници.

Обикнал Христа Бога повече от всичко на света, той заживя в пустинята, като негов съжител му беше див лъв и ангелите, които го назидаваха. А особено в дните за изпитание, го вдъхновяваха да бъде силен и мъжествен, за да се прослави чрез него Невидимият Бог.

Стоейки пред Ваше Светейшество виждаме, че не случайно Бог Ви е дарил този свети мъченик за покровител. Вие във всичко му подражавате. Из млада сте поели по трудния духовен живот и в последствие сте приел монашески постриг. Както светият се подвизаваше в молитва, бдение, духовни размисли и преуспяване в богословието, така и Вие сте се утвърдил в тези тайни. Както той стана укротител на див звяр, така и Вие със своето смирение, кротост, любов и състрадание, укротявате и умилявате всеки дръзнал да прекрачи границата на благоразумието, човечността и мъдростта.

Св. мъченик Неофит беше свидетел за вярата и твърд камък на истината. Вашите трудове в нелекото Ви патриаршеско и епархийско служение Ви утвърждават като подражател на Вашия покровител.

Ваше Светейшество, любими наставниче и Владико,

В този трепетен за Вас и всички нас ден, приемете искрените ни благопожелания, по молитвите на св. мъченик Неофит Никейски, Бог да Ви дари с крепко здраве, телесни и духовни сили, за бодрост на душата и тялото, за да ръководите светата ни Православна църква и Софийска епархия, както и досега: мъдро и благодатно, а също така: „Благостта и милостта Господни да Ви придружават през всички дни на живота Ви, за да пребъдете в дома Господен много дни.“ (по Пс.22:6)

На многая и благая лета Светейши Владико!

Честит и благословен имен ден!

Приемете тази икона, с лика на Пресладкия Иисус – Нашият Господ и Спасител, от името на Епархийския съвет, клира, монашеството и верния народ на Софийска епархия и нека тя Ви бъде за духовна утеха, както и символ на нашата безкрайна любов и преклонение към Вас.

 

Visits: 1

Skip to content