Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по случай имения му ден

49418775353 14854cdda1 cВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

ВАШИ ВИСОКОПРЕПОДОБИЯ, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В деня, определен от светата Христова Църква за молитвена памет на преподобни Максим Изповедник и свети мъченик Неофит, отправямe нашата топла благодарност към всички вас, които с вашето присъствие и молитвено участие в днешното богослужение засвидетелствате своята искрена любов, внимание и уважение към наше смирение, споделяйки радостта ни от празника на нашия небесен покровител. На всички вас – архиереи, освещен клир и църковен народ, които Христовият мъченик и светец Неофит и днес събра заедно, в единство и единомислие, изразяваме на свой ред и ние нашата любов и почит, с надежда, щото нашето благословено от Бога единство ще пребъдва във времето за слава на нашия Господ Иисус Христос и преуспяване на нашия обичен народ в светата православна вяра и в християнските добродетели.

Особена благодарност изразяваме на Високопреосвещения наш събрат Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний за поднесеното ни чрез него приветствие от името на Светия Синод.

Изказваме благодарност и за отправеното ни чрез Негово Преосвщенство Белоградчишия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит поздравление от епархийското ръководство, благочестивия клир и миряните от богодаруваната ни Софийска епархия.

Единството и взаимната обич и подкрепа между архиереите на нашата света Православна църква е първото и най-важно условие за успеха на нейната мисия сред поверения ѝ народ и свидетелство за приемственост на църковност и духовност, които са ни завещани от нашите велики достославни предци. За един от тях – приснопаметния наш отец и Светейши патриарх Максим си спомняме с особена почит и синовна любов в днешния ден, когато той също честваше деня на своя небесен покровител – дивния между отците на Църквата свети Максим Изповедник. На патриарх Максим, който с истинска ревност по Божието дело на земята стори толкова много за запазването на църковното ни единство, както и на всички наши предшественици, потрудили се усърдно, отдавали силите и живота си за съзиждането на зданието на Православната ни църква през вековете, винаги ще дължим нашата обич и признателност.

Божият мир и Неговата велика милост, молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, преподобни Максим Изповедник и мъченик Неофит, и на всички от века просияли в светостта Божии угодници да бъдат с всички нас!

За много и благословени години!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 1

Skip to content