Продължете към съдържанието

Патриаршеско поздравление по случай празника на богословските школи

100 0412 scaled                                                                                    ДО  ДОЦ. Д-Р ИВАЙЛО НАЙДЕНОВ,        

ДЕКАН НА БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ ПРИ СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

УВАЖАЕМИ Г-Н ДЕКАН,

СКЪПИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СТУДЕНТИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

С отеческа обич се обръщаме към вас, за да ви приветстваме с празника на светите Трима светители, който в традицията на нашата света Православна църква е празник и на висшите ни богословски школи. Празник, който ни просветлява със своя собствена и неугасваща светлина и който е наситен с дълбоко съдържание, защото чрез образите на тримата велики и богопросветени йерарси св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст той ни насочва и към богословието на Църквата – към онази извечна и богоблагословена потребност, която всякога устремява духа, ума и сърцето на човека към висините и към най-дълбоките тайни на мирозданието.

Празник, с който Църквата Христова подчертава, освен това, и важността на богословието за самата нея и за нейния съкровен и светотайнствен живот, тъй като именно богословието, заедно с неразделното от него богослужение, е онова, което изразява по най-красноречив и ясен начин нейния жив и 100 0379 scaledмногообразен опит от живота в Христа.Този празник е празник на цялата Църква, но той е празник най-вече на вас, които сте посветили силите и талантите си на църковното богословие, за да бъдете приемници и достойни продължители на делото и заветите на светите Трима светители и на всички богопросветени богослови на Църквата от самото ѝ начало и до днес. Бъдете всеотдайни и ревностни ученици на Божествената Премъдрост и усърдни благовестители на светото Евангелие, внимателни към всеки повей на Духа на Премъдростта, защото Той е, Който ни просвещава и Който ни наставлява във всяка истина – според оставащото в сила и до днес обещание на нашия единствен истински Учител – Господ Иисус Христос. Направете от богословието свой начин на живот и превърнете живота си в богословие, защото това е високото призвание, на което сте избрали да се посветите.

Най-много от всичко обаче пазете заповедта за любовта, като помните свидетелството на светия апостол: „Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, – щом любов нямам, нищо не съм“ (1 Кор. 13:2).

Молитвите и небесното застъпничество на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица, на светите Трима светители и на всички просияли в светостта Божии угодници да бъдат с всички вас!

Честит и благословен празник!

С обич в Христа,

 

НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

30.01.2020 г.
             София


 

Visits: 2

Skip to content