Продължете към съдържанието

Архиерейска заупокойна Литургия в с. Байлово и две години от кончината на Дядо Добри

P1630486В неделния ден на 9 февруари, Църквата отбелязва Неделята на митаря и фарисeя. Това е първата седмица, в която християните започват да се подготвят за настъпващия Велик пост.

В този възкресен ден, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на с. Байлово, община Горна Малина.

С благословението на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит той отслужи Заупокойна света Литургия в храм "Свети Кирил и Методий ".

Селото, известно като родното място на видния български писател Елин Пелин през последните години стана популярно и заради обичния от всички ни дядо Добри / Добре Димитров Добрев /, известен още като „светецът от Байлово“, от чиято кончина на 13 февруари  се навършват 2 години.

В чест на празничния ден и в памет благочестивия старец, еп. Поликарп отслужи литургия в храма, до който дядо Добри  преживя неотлъчно последните си години и достигна 103 годишна възраст, и до който храм бе погребан след блаженната му кончината.

В мразовития февруарски ден, в малката селска църква се събраха духовници и множество народ от цяла София, който още приживе бе възлюбил Белобрадия странник.

В заупокойната литургия, заедно с викарния епископ съслужиха ик. Серафим Янев, енорийски свещеник на Байлово, свещеник Серафим Мишев, свещеник Георги Младенов, свещеник Константин Тренев, свещеник Георги Читалов, дякон Петър Славов и дякон Спас Рангелов.

Неделното богослужение уважиха зам. – областният управител на София, кметът на Горна Малина, председателят на Общинския съвет и десетки енорияши.

Преди началото на литургията еп. Поликарп постига за четец и певец единайсетгодишния Петър, който с голяма ревност е пожелал да помага на местните духовници.

За молитвеното настроение на вярващия народ събрал се в Божия дом допринесе прекрасното изпълнение на софийския псалт Методи Стоилов, който бе подпомогнат от децата от неделното училище при храм „Успение Богородично“с. Горна Малина, с преподавател Цвета Маламова.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит по време на литургията бе награден с офикия „протойерей“ енорийският свещеник Георги Младенов.

Като го представи пред църковното изпълнение като достоен свещенослужител, владиката му подаде  отличителния за протойерей набедреник и му отправи благопожелания.

В края на богослужбата множество деца и миряни се причестиха с Тялото и Кръвта Господни.

След литургията, в центъра на храма бе отслужена панихида за дядо Добри. С едно сърце и една уста вярващите се помолиха за упокоение на Безсребърника, Просяка на Христос, наричан от мнозина „Светецът от Байлово“.

С пастирско наставление към църковното събрание се обърна еп. Поликарп. Той отправи пожелания и преподаде архипастирското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Българския Неофит.

След богослужбата, на гроба на дядо Добри бе отслужен трисагий.

За сетен път църковното изпълнение каза: „Бог да го прости и всели в селенията на праведните!“

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content