Продължете към съдържанието

Успението на св. Кирил Философ бе почетено с архиерейска св. Литургия в с. Ковачевци

1640691 1На 14 февруари Православната Църква чества успението на равноапостолния св. Константин-Кирил Философ, славянобългарски просветител. Похвално слово за живота и делото на блажения ни просветител от неговия ученик св. Климент Охридски можете да прочетете тук.

По случай празника, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Ковачевци, Област Перник. Службата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, протойерей Константин Стойчев, предстоятел на храм „Св. Петка“ в гр. Брезник, йеродякон Захарий, дякон Спас Рангелов.

На службата присъстваха и г-н Васил Станимиров, кмет на Община Ковачевци, г-жа Мая Манолова, както и служители на местната Общинска администрация, а църковните песнопения бяха изпълнени от свещеници и дякони под ръководството на дякон Петър Славов.

В своето слово епископ Поликарп поздрави за храмовия празник и благослови духовниците, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Припомняйки за великото дело на родния просветител св. Кирил, викарият на Софийския митрополит призова християните: „Да се вдъхновяваме от неговия живот да придобиваме в нашето сърце човеколюбие, жертвоготовност и духовен мир, за да послужим чрез духовните добродетели не само на своето спасение, но и за добруването на човеците около нас, та и те да придобият Бога в сърцето си и да имат мир, спокойствие и всичко потребно за спасение, вечен живот и за материално и социално добруване.“

След светата Литургия кметът на с. Ковачевци показа на епископ Поликарп голям екологичен комплекс за настаняване, спорт и почивка с възможност за подслон на над 100 души, като предложи базата да бъде използвана за организиране на летни православни лагери с деца от Софийска епархия.

Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Visits: 0

Skip to content