Продължете към съдържанието

Националната библиотека ще отбележи годишнината на Българската екзархия с тържество и ще открие специална изложба

nbВ деня на основаването на Екзархията, 27 февруари Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” ще отбележи светлата дата с тържество и ще открие специална изложба. Сред експонатите централно място заема екземпляр от двуезичния ферман за учредяването на Българската екзархия, подписан от султан Абдул Азис на 28 февруари 1870 г. Представен е и Уставът за управлението на Българската екзархия, отпечатан в Цариград през същата година. Илюстративният материал към събитието включва обща фотография на участниците в Българския църковен народен събор в Ортакьой – Цариград, състоял се през 1871 г, както и фотография на българската църква "Св. Стефан" в Цариград.

В изложбата преобладава снимков и графичен материал от колекциите на отделите "Български исторически архив" и "Специални колекции". Това са портретите на изтъкнати църковни дейци, свързани с началните години от съществуването на Екзархията – първият български екзарх – Антим I, екзарх Йосиф, Иларион Макариополски, сцени и карти , съвременни на събитието. Сред тях особено ценни са: литографията на екзарх Антим от художника Хенрих Дембицки, литографията "Паметник на българската църква" от Николай Павлович, изработена в годината на провъзгласяването на първия български екзарх, карта на България, очертаваща границите на българските области, утвърдени със султански ферман от 19 февруари 1870 г. на основание на Българската екзархия и др.

Един от централните документи в експозицията е от колекциите на отдел "Ориенталски сбирки", свързан с избора на първия български екзарх. Това е султански берат на Абдул Азис за назначаването на Антим I. Документът носи дата 12 април 1872 г. и впечатлява още от пръв поглед с изящна калиграфия, оформление и внушителни размери – 150 на 75 см.

Експозицията може да бъде видяна до средата на месец март в централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

Откриването на изложбата и тържестото ще бъдат излъчени на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook – https://bit.ly/38ZS36a

Източник: bg-patriarshia.bg

Visits: 0

Skip to content