Продължете към съдържанието

Слово на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит по повод даряването на св. мощи на св. Климент Римски и св. Потит Сердикийски

1680511СЛОВО НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО НЕОФИТ

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ И ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ПО ПОВОД ДАРЯВАНЕТО НА СВЕТИТЕ МОЩИ НА СВ. КЛИМЕНТ ПАПА РИМСКИ И СВ. МЪЧЕНИК ПОТИТ СЕРДИКИЙСКИ

(София, 27 февруари 2020 г.)

 

Ваше Високопреосвещенство,

Многоуважаеми Монсеньор Анселмо Пекорари, Апостолически нунций в България,

Ваши Преосвещенства,

Уважаеми гости,

За Нас е голяма чест и духовна радост да посрещнем дарените от Негово Светейшество Папа Франциск мощи на древнопросиялите Сердикийски светци и мъченици – Св. Климент папа Римски и Св. Потит мъченик, което той прави като братски жест към Българската православна църква след неговото посещение през май 2019 г. в България.

Наистина историята свидетелства за уникалния живот и дело на тези велики раннохристиянски мъже и свидетели на Христовата вяра, които са започнали своя земен път в древния град Сердика, един от първите градове на свободно изповядване на вярата в Христа (след  Галериевия едикт на толерантността от 311 г.), обединителен център на древните Христови църкви по време на Сердикийския събор от 343 година, пазител на Православието и вероопределенията на Църквата, и люлка на раннохристиянските светци и мъченици.

Свидетелството на светиите и мъчениците, какъвто пример е животът и делото на първия Сердикийски мъченик Потит, чието тяло се намира в Трикарико в Италия и чиято частица от мощите е сега в София, е свидетелство за истинската вяра в Иисус Христос, която ние наследниците на тази многовековна история сме достойни да носим.

Голяма благодат е за нашата Българска православна църква, като пазителка и продължителка на делото на Светите братя Кирил и Методий и техните свети ученици, да получим и частица от светите мощи на всепочитания Климент папа Римски, основател на Сердикийската църква и неин първи епископ, които са духовен мост между Българската църква и Римската църква, и чието голямо духовно и благодатно действие вече векове наред съгрява сърцата на българския и италианския народи. Пред тази свята памет, съчетана с празненствата посветени на Светите братя Кирил и Методий, всяка година българска църковна делегация се покланя в древния храм „Сан Клементе“ в Рим, като по този начин засвидетелства и своята благодарност пред Римския епископ.

Древната и съвременната история на Българската православна църква пази и съхранява паметта и на други светци по българските земи и извън тях – св. Дасий Доростолски, както и всепочитания в целия свят св. Георги Победоносец, чиито свети мощи имахме радостта да получим от Папа Йоан Павел Втори (през 2002 година) и от Папа Бенедикт Шестнадесети (2006 година).

Свидетелство на вярата на светиите и мъчениците Христови е ясно доказателство за нашите добри отношения, които пребъдват и ще продължават в мир, разбирателство и взаимно уважение.

За вечно преклонение пред мощите на св. Климент папа Римски и св. мъченик Потит ще бъде приготвено място, където те да бъдат положени в раннохристиянската базилика „Света София“ в престолния ни град.

Радваме се на този безценен за нас християните в България и извън нейните предели дар. Преподавайки своите сърдечни поздрави към Негово Светейшество папа Франциск оставаме в молитвен спомен от това важно събитие.

Изказваме и благодарност към Ваше Високопреосвещенство за съдействието при издирването и предоставянето на светите мощи на Богодаруваната ни Софийска епархия, както и за цялата организация при тяхното донасяне в България.

Visits: 1

Skip to content