Продължете към съдържанието

Заупокойни богослужения за Българския патриарх Кирил в Бачковската света обител

IMG 0468 scaled

В съботния ден на 29 февруари в Бачковската света обител бяха отслужени Архиерейска заупокойна св. Литургия и панихида в памет на Българския патриарх Кирил (1953-1971 г.)
Тази  година се навършват 49 г. от кончината на първия Български патриарх след възстановяването на Българската патриаршия на 10 май 1953 г.


По традиция паметта му се отбелязва в Бачковския ставропигиален манастир, където се покои тялото му. Там, в съборния  манастирски храм е погребан е предшественикът му като предстоятел на Българската църква – третият Български екзарх, Стефан († 1957 г.).
По решение на Св. Синод преди панихидата в памет на блаженопочившите първойерарси на Българската църква бе отслужена Заупокойната св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, който бе в съслужение с Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Бачковската и Троянската св. обители, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Григорий от манастирското братство и двама софийски дякони.
Молитвено участие в литургията взе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който пристигна в обителта придружаван от Мелнишки еп. Герасим и Белоградчишки еп. Поликарп.
Към богомолците в храма се присъединиха и двадесетина цариградски българи, потомци на диаспората на Българската екзархия, които дойдоха специално в България, за да участват в тържествата по случай 150 г.  от учредяването на Българската екзархия.
В края на литургията с пастирско слово се обърна митрополит Наум. В него той каза:
"Голяма мъдрост и непреходна истина е вложена в напътствието на свети апостол Павел към всички християни – препоръчано ни е да пазим паметта за нашите предшественици, които са били наши учители във вярата и в живота, и да подражаваме на оставения ни от тях пример. Памет и приемственост – тези са двете условия, абсолютно необходими за всеки човек и всяко общество, което желае да възхожда по духовната лествица на съвършенството и богоуподобяването – по лествицата, водеща ни към Божието царство.
Без памет за предците, без приемственост спрямо завещаното ни от тях, всички наши усилия ще остават напразни и не ще можем да надградим нищо, защото няма да я има основата, върху която да съзиждаме. Основата пък, оставена ни от тях, е твърдата скала на словото Божие – домът, който е съграден върху камък, и който никой и нищо не ще може да поклати (Мат. 7:24-27).
С ясно съзнание за всичко това и с неподправена обич Свещеноначалието на Православната ни църква е въвело добрата традиция в дните, предшестващи блажената кончина на приснопаметния Български патриарх Кирил, с панихида да се почита неговата вечна памет, заедно с паметта и на блаженопочившия Български екзарх Стефан – и двамата намерили своето последно земно жилище тук, под покрова на Божията майка, в светата Бачковска обител.…Нека в този свят ден с подобаваща почит и дълбока благодарност към Българския патриарх Кирил, към екзарх Стефан и към всички наши духовни отци от миналото заедно да се помолим за тях и от сърце да кажем:
„Блажено успение и вечен покой подай, Господи, на всички починали в мир Твои раби – блаженейши и светейши предстоятели на светата Българска православна църква – и направи вечна тяхната памет!"
– завърши словото си Русенският митрополит.
Заупокойното последование в памет на двамата блаженопочивши архипастири на родната ни църква бе предстоявано лично от Негово Светейшество патриарх Неофит. В панахидата взеха участие Високопреосвещеният Русенски митрополит Наум, Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковската и Троянската св. обители, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит  Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и архимандрит Григорий от манастирското братство, архимандрит Евтимий, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас и столични духовници.
Песнопенията на заупокойните богослужения изпълниха софийски псалти, под диригентството на д-р Любомир Игнатов, преподавател по Източноцърковно пение в Богословския факултет на Софийския университет.
Край коливото, украсено с образа на патриарх Кирил,  духовници и миряни въздадоха към Бога молитва за упокоение на душата на приснопаметните български първойерарси: патриарх Кирил и екзарх Стефан.В края на панихидата патриархът и духовниците преляха с вино украсените със свежи цветя гробни места, които се намират в западната част на съборния манастирски храм
"Бог да прости двамата бележите предстоятели на родната ни църква!" – казаха всички присъстващи обърнали благодарен поглед към делата на патрудилите се за Българската църква.
Програмата на паметния ден продължи с опознавателна среща на патриарх Неофит с кметовете на местните селища и с потомците на пасомите на Българската екзархия в Истанбул. Срещата се състоя в новата манастирска игуменарна, подготвена за много кратко време от игумена – Велички еп. Сионий.
Към гостите в Бачковската обител се присъединиха и държавните лица: министър – председателят Бойко Борисов и г-н Владислав Горанов, финансов министър. Те уважиха манастирската трапеза, а в дар получиха от еп. Сионий  умалени позлатени копия на Чудотворната Бачковска света Богородица.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content