Продължете към съдържанието

Белоградчишкият еп. Поликарп отслужи Златоустова св. Литургия за Тодоровден

IMG 2677В първата събота на Великия пост св. Църква е определила да се чества паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. Той е един сред най-почитаните от българите светци войни, а денят се нарича Тодорова събота.

През цялата седмица стотици софиянци усърдно се молеха, участвайки на съборните богослужения, отслужени според програмата на Софийската св. митрополия в различни столични храмове, като духовно и телесно се подготвяха за днешния ден, когато пристъпиха към св. Тайни.

На Тодоровден всички столични храмове бяха изпълнени с богомолен народ. В някои от тях, поради големия брой желаещи да се причастят бе отслужена ранна св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него в богослужбата взеха участие архиманридрит Василий, протосингел на Софийска епархия, архимандрит Евтимий, ставр. ик. Антон Вълчанов от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев, митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

Молитвено участие в първата за този Велик пост Златоустова св. Литургия взе Негово Светейшество Софийският митрополит Неофит.

В края на богослужбата  всички присъстващи  пристъпиха да приемат Христовите Тайни. Християните бяха причастявани на две места в храма – пред централния и пред северния престол.

Еп. Поликарп се обърна към църковното събрание с празнично слово, в което припомни житието на св. Теодор Тирон и благопожела на всички да си отидем у дома примирени с Бога, облагодатени от поста, а св. Тайни да ни бъдат за спасение и утвърждение във вярата.
 

Текст: Весела Игнатова
Снимки:
Весела Игнатова (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)
ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Visits: 0

Skip to content