Продължете към съдържанието

На Велики понеделник бе отслужена Архиерейска Преждеосвещена св. Литургия

IMG 6218 scaledНа 13 април, Велики понеделник, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи Архиерейска Преждеосвещена св. Литургия в столичната ротонда „Св. Георги“.

Във великопостното богослужение взеха участие архимандрит Евтимий, ик. Йоан Куков, предстоятел на храма, протойерей Георги Спасов, председател на храм „Св. Петка Самарджийска“, протойерей Иван Иванов от храмовото духовенство и йеродякон Вартоломей.

В края на литургията владиката поздрави събралите се в храма християни и се обърна с кратко слово към присъстващите. В него той припомни евангелското четиво, което бе прочетено вчера вечерта на първот оот трите богослужения, известни като – Последование на Жениха, което говори за добродетелния Йосиф, син на патриарх Иаков и внук на Авраам и за неплодната смоковница, която прокълната от Господа изсъхнала.(Лука 13:6-9).

"Трябва да бъдем обкичени с добри дела и добродетелен живот и нека по молитвите на св. Георги Победоносец, в чийто храм отслужваме св. Литургия, Бог да ни изпълва със знание, да ни изпълва с истина и мир, и да ни даде Своята Божествена Любов, за да имаме духовни плодове, с които да живеем и които да споделяме помежду си.

Нека чрез нашите добри  плодове и осъзнато християнско битие изпълним Божиите повели, а Сам Господ ще даде на всеки онова, което е полезно за спасение и вечен живот." – каза в словото си владиката.

Той поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит председателя на храма, свещенството, певците и вярващия народ, събрал се на Велики понеделник на съборна молитва в храма и преподаде първосветителския му благослов.

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки:  Весела Игнатова (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Visits: 0

Skip to content