Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит възглави празничното богослужение за Възкресение Христово

DSC 5579"Макар и днес, по Божие допущение, заедно с целия свят и ние да преминаваме през тежкото изпитание на пандемията, и да скърбим, заедно с всички, за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник, нищо не може да помрачи нашата пасхална радост, която е плод на вярата ни и на нашето общение в Светия Дух, и която извира от дълбините на сърцата ни, защото днес смъртта е победена и животът тържествува!", каза в словото си патриарх Неофит към православните християни, събрали се в и пред Патриаршеската катедрала и към тези, които проследиха богослужението то домовете си (пълното слово прочетете в линка по-долу).

В полунощ патриарх Неофит тържествено възвести Христовото Възкресение и прочете полагащото се евангелско четиво, което говори за радостта и удивлението на жените, отишли рано да помажат тялото на възкръсналия Спасител. Светейшият патриарх се обърна и с отеческо слово, в което каза: "Бедно е човешкото слово и не са достатъчни думите, с които да изразим пълнотата на тази радост, която ни изпълва в деня на Възкресението. Недостъпното за ума обаче е открито за човешкото сърце, което и днес, тържествувайки, ликува: “Днес, в деня на Възкресението, смъртта е обезсилена, тъй като се сблъсква с Този, Когото не може да победи и да плени. Днес цялата нейна власт над човека е унищожена, защото близо е онзи час, „… когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа на Сина Божий“ (Иоан 5:28). Днес Този, чрез Когото е сътворено всичко съществуващо и в Когото предвечно „имаше живот“ (Иоан 1:4), става залог и за всекиго от нас, защото „… Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък“ (1 Кор. 15:20) – „начатък, първороден измежду мъртвите, за да има във всичко първенство“ (Кол. 1:18)".

На Пасхалната богослужба в съслужение с него бяха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Николай Георгиев, началник отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, ставр. ик. Костадин Гаврилов и прот. Антоний Милушев, протодяконите Иван Петков, Александър Нешев и Любомир Братоев и дякон Деян Коруноски.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОCКРЕСЕ!

Източник и снимков материал: bg-patriarshia.bg

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за Възкресение Христово – Пасха

Подробен фоторепортаж (Ангел Карадаков)

https://youtu.be/qEZxynb71w4

Visits: 0

Skip to content