Продължете към съдържанието

Долна баня На Светли петък – Живоприемни източник

IMG 0682 scaledПо стара отколешна традиция на Светли петък – първият след Великден, когато Православната ни Църква отбелязва празника Живоприемни източник, долнобанци и гостите на рилския град се стичат в подножието на хълма Градището.

Тук от незапомнени времена блика вода с животворна сила от аязмото, тук е параклисът и новата църква, носещи името на света преподобна Параскева-Петка Търновска. Християните от Долна баня и селищата от района от векове почитат светицата като своя закрилница и покровителка и така това свято място през годините за много поколения се е превърнало в храм за молитва, почит и уважение, както и в любимо място за разходка и отмора.

И тази година традицията бе спазена, въпреки извънредното положение, спазвайки санитарно-хигиенните изисквания и социално дистанциране десетки миряни присъстваха на тържествената Света Литургия, водосвет и последвалото литийно шествие, отслужени от енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров и свещеник Емануил Димитров.

Осветен бе и 250 литровия пролетен курбан – чорба, който бе раздаден на миряните за здраве и благополучие в семействата. Заради пандемията от коронавируса тази година курбанът бе специално приготвен от персонала на кухнята в Домашния социален патронаж с главен готвач Кирил Драганов по решение на църковното настоятелство и на кмета на общината Владимир Джамбазов. Така всеки присъстващ на празника на Света Петка получи по едно бурканче с вкусна чорба и с голяма благодарност към всички, които са се потрудили за приготвянето на традиционния курбан.

Благодарности и към благочестивите християни, които дариха животни, продукти и подправки за готвенето: Венетка Банаджийска, Ивайло Попов, Димитър Стойнов, Димитър Костадинов – Занов и още десетки християни.

Много са легендите и преданията за избора на това място да се построи дом на света Петка. Една от тях разказва, че мощите на Светицата са пренощували именно тук при пренасянето им с литийно шествие към столицата Търново по заповед на цар Иван Асен II през далечната 1238 г. Там, където престоят мощите, обикновено традицията повелява да бъде съграден параклис. А на сутринта тук бликнал и извор с целебна вода, съществуващ и до днес.
Името на света Петка е носела и църквата в някогашното селище Венетица, дало по-късно заедно с Юрта и Койчовец началото на Долна баня.
 
Текст и снимки: Любомир Кузев

{gallery}2020-04-24{/gallery}

Visits: 3

Skip to content