Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия на Преполовение в Ресиловския манастир “Покров Богородичен”

49890800217 61a694ddb3 cНа 13 май, т.г. Църквата тържествено празнува Господския празник Преполовение.Той разказва за онзи момент в живота на Спасителя, когато по средата на старозаветния празник Разпъване шатри, Той поучавал в Иерусалимския храм за това, че е изпратен от Отца, и за живата вода, изливаща се в даровете на Светия Дух, които всеки жаден може да получи от Него (Йоан 7:14–39).

Празникът отстои точно по средата между Великден и Петдесетница. На него отбелязваме Възкресението на Господа, наблягайки на Неговата Божествена природа и слава,  и в същото време ни напомня за приближаващото слизане на Светия Дух.

По този повод в  Девическия  манастир „Покров Богородичен“, край  с. Ресилово, Дупнишка духовна околия бе отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилската света обител и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия взеха участие още архимандрит  Макарий от Рилското братство, ставр. ик. Христо Пудин от София, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протойерей Йоан Куков от София, протойерей Иван Христов от София, свещеник Костадин Тренев, свещеник Петър Очков и свещеник Добри Добрев от Дупница, йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

Църковните песнопения бяха изпълнени клиросни певци от София и Пловдив, ръководени от д-р Андрей Касабов.

По време на литургията за свещеническо служение бе ръкоположен  дякон Петър Славов от София. Новият свещенослужител на Софийска епархия е роден през 1982 г. в с. Хвойна, Смолянска област. Основно образование придобива в родното си село, след което преминава успешно петгодишния курс на обучение на Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий". През 2001 г. продължава образованието си в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През годините работи като клиросен певец в столични храмове като се отличава със своята отговорност и добра певческа подготовка. На 12 август 2018 г. е ръкоположен за дякон от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Като завършек на празничното богослужение бе пастирското наставление на епископ Евлогий. Той поздрави събралия се богомолен народ с празника Преполовение и отбеляза, че с него започва очакването на онзи ден, в който Бог ще изпрати Светия Дух на човеците, за да  основе едната вселенска и апостолска църква.

"И от този ден ще започне истинския живот на светата Църква и ние като нейни чеда ще се радваме на този ден и на пътят, който се очертава пред всички последователи на Христос молейки се заедно в едната свята Църква." – каза в словото си Рилският игумен и допълни:

"Радостта ни е още по-голяма – каза в словото си Рилският игумен, затова, че с благословението на Българския патриарх Неофит и съмолителство на Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп ръкоположихме нов свещеник на св. Църква – отец Петър Славов. Радвам се, че имах възможност да извърша това ръкоположение на отец Петър, защото той е един от най-добрите възпитаници на Пловдивската духовна семинария, не само за неговия випуск, но и въобще за изминалите години от неговия випуск досега. Той доказа, че е бил наистина достоен за този сан – иерей на св. Църква…

Свещенството в днешно време не е толково трудно, колкото преди няколко десетилетия, а и през стотиците години на съществуване на църквата, когато е имало тежки изпитания. Днес служението е много по-лесно, но и много по-отговорно, защото в миналото се знаеха кои са смутителите, притеснителите на Църквата и защо те правят това. Днес светът е мнаго по-различен и по-разнообразен, но и изпитанията са по-многообразни и по-лукави.

Но който следва каноните на св. Църква, който спазва устава на Българската църква, който има послушание към епархийския архиерей и духовното началство, той ще има добро служение и то ще бъде по-леко и по-благодатно.

Съветвам отец Петър да не прави компромиси с нищо, което е в разрез с делата и каноните на св. Църква, нито с властимащите, нито с управляващите. Защото не те ще дават отговор вместо него на Страшния Христов съд, а само той, който е отговорен за собствените си дела.

Но най-важното е да си съхрани съвестта чиста и неопетнена, и с много любов и преданост да върви по пътя към Бога! На добър час! " – благопожела еп. Евлогий.

Той поздрави игумения Мелания и сестринството, духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела здраве, радост и духовни сили.

След духовното тържество манастирското сестринство покани на братска трапеза уважилите празника в св. обител.

По предложение на архирейския наместник отец Георги Паликарски, епископ Поликарп и придружаващите го духовници, посетиха в гр. Дупница храм "Св. Николай Мирликийски", който е в изключително тежко материално състояние. Те разгледаха обстойно храма и прицърковната постройка, като набелязаха конкретни действия за бъдещата възстановителна дейност.

IMG_0198

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content