Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. Терапонтий Софийски

IMG 2549На 27 май Православната църква чества паметта на св. Терапонтий Софийски, който пострадал мъченически за Христа.

По този повод на 26 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в старинния храм „Св. Петка – Стара", бе отслужена Архиерейска вечерня. В храма се съхранява „мъчениковото дърво”, на което е посечен светецът и в него паметта му собено се почита.

Вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него участваха ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, цялото храмово духовенство, во главе с предстоятеля ставр. ик.Николай Николов и йеродякон Вартоломей.

Празничните църковни песнопения бяха изпълнени от столични псалти, дирижирани от протопсалт Георги Миков.

 По време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието за здраве и благословение на вярващите християни.

В края на вечернята епископ Поликарп произнесе кратко слово, в чест на св.Терапонтий Софийски, и настави да се утвърдим в Христовата вяра и да почитаме нашите светци не само в определения ден, но всякога, през всички дни на годината.

„Застанали на прага на Отданието на Пасхата Христова, Бог да дарува полезното за нашия живот като отдадем Божието Богу и участваме в съборната църковна молитва.“– каза в словото си владиката.

IMG_2489

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова -1, Александър Ангелов – 2

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content