Продължете към съдържанието

Столичният храм “Възнесение Господне” отбеляза своя храмов празник и десетгодишен юбилей

IMG 3461 scaled

ХРИСТОС СЕ ВЪЗНЕСЕ! – с този поздрав от днес, Възнесение Господне, християните се поздравяват през следващите 10 дни, когато Църквата очаква слизането на Утешителя – Дух Светий.

НАИСТИНА СЕ ВЪЗНЕСЕ! – отвръщат вярващите в потвърждение и свидетелство на вярата си, която имат в Господните думи и Христовите обещания за спасението на човечеството.

Празникът Възнесение Господне е особено почитан от християните; известен като Спасовден. Той носи ясна надежда, че Христос е Спасителят, Който идва да спаси падналото човечество.

В София има  два храма, които носят името на празника. Единият се намира в столичния кв. Яворов и тази година се навършват 10 г. от освещаването му, а другият, който отдавна не функционира,  се намира в центъра на София – в подножието на голямата масивна сграда, в която се помещава централата на банка.

Днес, 28 май, столичният храм „Възнесение Господне“ в кв. Яворов тържествено отпразнува своя храмов празник и 10 години от освещаването му.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и  Български патриарх Неофит в храма бе отслужена Архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужбата взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ик. Методий Корчев, ик. Симеон Иванов, протойерей Валентин Тупаров – предстоятел на тържествуващия храм, свещеник Климент Тупаров, свещеник Венцислав Попиванов, свещеник Иван Иванов, митрополитският протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Прекрасно украсената с цветя църква събра християни от цяла София, дошли да почетат Господския празник въпреки работния ден.

Енорията при храма бе особено радостна, тъй като за големия Господски празник в чест на 10-годишнината от освещаването му, храмът получи в дар частица от мощите на св. Елевтерий и св. Яков Персиец.

Светините бяха тържествено внесени в храма в навечерието на празника, а в днешния празничен ден, поставени на специален проскинитарий  в центъра на храма, те посрещаха всички богомолци, които им отдаваха почит и преклонение.

Дълбоко съдържателните песнопения на утренята и светата Литургия, бяха прекрасно изпълнени от софийски псалти, ръководени от д-р Любомир Игнатов.

В края на богослужението епископ Поликарп се обърна към множеството вярващ народ с вдъхновено пастирско слово, в което говори за духовната същност на чествания празник. Той обърна внимание на евангелските думи, с които се описва това събитие, а именно, че докато е говорил Христос с апостолите, благославяйки ги, започнал да се възнася на небето, давайки им преди това послушание да разпространяват Неговото Евангелие и да учат всички народи на онова, което им е заповядал. От тогава до днес Господ Иисус Христос не престава да благославя онези, които се Нему уповават и да бъде с Църквата си, така както обеща, че ще бъде с всички до свършека на света.

Епископ Поликарп говори и за Възнеслия се Спасител като ходатай пред Бог Отец за християните и човеците и основавайки се на Свещеното Писание и думите на светите апостоли, че Той е ходатаят-връзката ни с Бог, чрез Когото ние Го познахме и станахме негови чеда. Чрез Богочовека Иисус Христос – Спасителя, ние получихме пълно познание за Бога – Отец и Син и Светия Дух и станахме наследници на Откровението. Получихме надежда и сигурност, че Той ще бъде с нас до свършека на света, пазейки и грижейки се за всеки. (Иов 9:32, Римляни 8:34, 1 Тимотей 2:5, Евреите 7:25, 8:10-12, 9:15, 9:24, 12:24,13:15, 1 Йоан 2:1-2, Йоан 1:18, 16:26-27, 17:1-26, Тит 3:4-7)

Владиката благодари на отец-предстоятеля, на основния ктитор г-н Лъчезар Николов, който продължава да обогатява и разкрасява храма, така че той да се превърне в една от най-красивите софийски църкви, и пожела Бог да му въздава за неговото добротворство.

Като предстоятел на тържествуващия храм, отец Валентин развълнувано благодари на владиката и му подари от името на храмовото духовенство и църковно настоятелство специално изготвен плакет в чест на годишнината. Като софийски викарий, еп. Поликарп благодари на всички, които са се потрудили за храма и подари паметни плакети на основния ктитор г-н Лъчезар Николов и неговото семейство, на архимандрит Василий и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия. Плакети получиха също така и хора от енорията, които не престават да помагат в добрите и благородни каузи на църковното ръководство.

След гръмко многолетствие празничното богослужение завърши, а епископ Поликарп преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и благопожела на всички здраве, духовни сили, благодатна помощ и да имаме онази радост, която донесе Спасителят на света.

С особена радост и любов владиката поздрави пред църковното множество митрополитския протодякон Иван Петков за неговия 61-и рожден ден. Епископът му поднесе букет цветя от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит като му пожела здраве, сили и достойно служение пред светия престол.

IMG_3526

Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

https://youtu.be/DEnH_QIw9Os


 

Visits: 9

Skip to content