Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит възглави празничната Литургия за Петдесетница в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”

DSC 7582Празникът на снизхождането на Св. Дух над апостолите и основаването на Църквата Христова бе тържествено отбелязан на 7 юни в ПКСХП "Св. Александър Невски" с божествена св. Литургия и вечерня, възглавени от предстоятеля на Българската православна църква Негово Светейшество патриарх Неофит.

С Негово Светейшество съслужиха: Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Евтимий, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев, свещ. Костадин Тренев, прот. Александър Нешев и дякон Деян Коруноски.

На причастния канон проповед за празника произнесе ставр. ик. Костадин Гаврилов, който обърна особено внимание върху големия празник и рождения ден на Църквата, както и придобиването на благодатта на Св. Дух.

И тази година по време на празничното вечерно богослужение над богомолците от купола на Катедралата бе спусната орехова шума, символизираща слизането на Св. Дух над Пресвета Богородица, св. апостоли и първите християни през 33 г. След това бяха прочетени полагащите се за днес коленопреклонни молитви към Бога, в които се измолват прошка на прегрешенията, просвещение и очистване на сърцата и придобиване на благодатни сили, както и прошка на греховете на всички отишли си от този свят православни християни.

В края на тържествените богослужения бе изпято и многолетие за Светейшия патриарх, Св. Синод и всички празнуващи днес православни християни.

Източник и по-богат снимков материал: bg-patriarshia.bg

Visits: 0

Skip to content