Продължете към съдържанието

Панихида за загиналите воини беше отслужена в храм „Св. пророк Илия”, Княжево

01На празника Петдесетница – ден за прослава на Светата Троица, 9 юни т.г., по стара утвърдена традиция в двора на църквата „Св. пророк Илия“, Княжево, пред паметника на загиналите български офицери и войници във войните от 1912 до 1918 г. беше отслужена панихида в тяхна памет.
Богослужебният помен „на незабравимите герои, запасни войници от Княжево паднали в Балканската и Междусъюзническата войни“ (из надписа на паметника) бе отслужен непосредствено след църковните последования, полагащи се за големия Господски празник, от храмовото духовенство: протойерей Дилян Цветков – председател на църковното настоятелство, свещ. Светослав Славов и свещ. Петко Дишков.

Миряните в ръце с получената току-що в храма орехова вейка – благодатен символ на слезлия при човеците, Утешител Дух Светий, и запалена свещ се помолиха заедно със своите свещеници за утешение душите на загиналите от с. Княжево 4 подофицери и 18 редници.
С думи, подчертаващи смисъла на християнската себежертвеност за ближните, отец Дилян призова присъстващите да следват воинския им пример, като жертват времето си дадено им от Господа на този свят в помощ на ближния. „Нека направим така, че да заслужим похвала в Съдния ден, а не укор”, каза той, привеждайки в подкрепа Господнята притча за раздадените всекиму таланти. „Нека използваме собствените си таланти за другите, а не като нерадивия слуга да ги заравяме в земята”.
Бог да ги прости и вечна и блажена да бъде паметта им. Амин!
*
Военният паметник е издигнат в чест на загиналите жители на с. Княжево в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.
Паметникът е тип „обелиск“ с височина 4 м. и изключителна художествена изработка – от камък габро, с бронзов барелеф, кръст и кръст за храброст. Изработен е в ателието на скулптора Я. Тасев.
Решението за издигането му е взето при посрещане на войниците от с. Княжево на 18 август 1913 г. в двора на княжевската църква. Открит и осветен на 1 юни 1914 г. в присъствието на всички роти от школата за запасни подпоручици в Княжево.

Текст : Анула Христова

Снимки :  Мелина Христова

{gallery}gallery/2020/09-06-2020-kniajevo{/gallery}

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content