Продължете към съдържанието

Празникът на св. Паисий Хилендарски бе отбелязан с архиерейска св. Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Самоков

1770979 1На 19 юни, в деня на св. Паисий Велики, Българската православна църква почита паметта на родния будител св. Паисий Хилендарски.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в самоковския храм „Св. Николай Чудотворец“, до чийто олтар се намира паметник с предполагаем гроб на св. Паисий Хилендарски.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейската митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ – Бельова църква, протойерей Костадин Тренев, протойерей Георги Николов, предстоятел на самоковския храм „Въведение Богородично“, свещеник Емилиян Дамянов, предстоятел на храма „Св. Николай Чудотворец“, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на певницата изпълниха свещеник Петър Славов и дякон Павел Димитров, а множество местни християни участваха молитвено на празничната богослужба.

В края на светата Литургия предстоятелят на храма свещеник Емилиян Дамянов бе въздигнат в званието „протойерей“. Епископ Поликарп поздрави предстоятеля за неговата грижа по духовното и материално благолепие на храма, като пожела офикията да му послужи за още повече усърдие и плодове в служението на Божията нива.

Викарият благослови духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като припомни за подвизите на св. Паисий в просвещение на българския народ чрез написване и разпространение на „История Славянобългарска“. Епископ Поликарп назова св. Паисий „апостол, който насърчава всеки един от нас да бъде достойно чедо на своята Църква, достойно чедо на Бога, достойно чедо на нашия православен благочестив български народ“ и пожела на всички присъстващи здраве, духовен напредък, преуспяване и закрила от всяка болест, нападение и смущение – телесно и духовно.

От името на свещенството и миряните на Самоковска духовна околия иконом Михаил Колев изрази сърдечна синовна признателност и благодарност към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и викария му епископ Поликарп с думите: „Благодарение на Вашата духовна грижа в последните няколко години онова, което Вие благовестите и призовавате нас, вярващите християни, това и Бог дава на дело.“

След Литургията духовенство и народ се отправиха на лития около храма, като се поклониха на паметника на св. Паисий Хилендарски. Извършена бе и заупокойна молитва на гроба на последния Самоковски митрополит Доситей.

_1770667

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

 

Visits: 0

Skip to content