Продължете към съдържанието

Архиерейска празнична вечерня в храм “Св. Николай Мирликийски”, гр. Елин Пелин

IMG 7836 scaledНа 23 юни, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп посети енорията в гр. Елин Пелин.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, той отслужи празнична вечерня с петохлебие в централния за града храм „Св. Николай Чудотворец“. Повод за архиерейско присъствие бе отбелязването на празника Рождество на св. Йоан Предтеча, на когото е посветен кръщелния параклис в храма.

С пристигането си в града, еп. Поликарп бе посрещнат с хляб и сол от две момичета, облечени в традиционни народни носии, от кмета на града и от Негово Всеблагоговейнство протойерей Иван Плещов, предстоятел на храма.

В празничното архиерейско богослужение взеха участие архимандрит Евтимий, ик. Стоян Стоянов, ик. Серафим Янев, протойерей Иван Плещов, енорийски свещеници от града и столични духовници.
Молитвените песнопения бяха изпълнени от свещеници – гости на празнуващата енория, както и от семинаристи, дошли да почетат празника.
Богослужбата бе уважена от инж. Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин, Николай Плещов, председател на Общинския съвет и др. кметски служители, както и от множество миряни.
По време на вечерното последование с тържествен ход църковното изпълнение премина в параклиса „Св. Йоан Предтеча“, където бе извършен чинът на петохлебието.
В края на богослужбата Негово Преосвещенство епископ Поликарп отличи с офикия „иконом“ предстоятеля на храма отец Иван Плещов. Той го представи на църковното изпълнение като ревностен и всеотдаен пастир, който неуморно се труди за благото и развитието на енорията.
Владиката благослови вярващите и преподавайки им първосветителския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит,  припомни житието на св. Йоан Кръстител. Той подтикна вярващите християни да подражават на силната вяра на Христовия Кръстител и с неговото смирение да достигнат до истинско християнско православно самосъзнание, и станат пример за всички християни.
Владиката благодари на отец Иван Плещов за неговите трудове и му пожела здраве, мир и търпение и все така да води повереното му словесно стадо по пътя на вярата.
 
В знак на благодарност отец Иван благодари на софийския викарий за оказаната му чест и му поднесе букет с цветя, съпроводено с благи и мили слова.
След края на вечерното последование, еп. Поликарп раздаде на присъстващите християни от осветеното петохлебие, а отец Иван бе поздравен от всички присъстващи, които споделиха неговата духовна радост, като получи от тях многобройни пожелания за здраве, радост и дългоденствие.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1) 

Visits: 0

Skip to content