Продължете към съдържанието

Храмът “Св. Йоан Кръстител“ в с. Голеш тържествено отпразнува 120 години от освещаването си

IMG 8355 scaledНа 24 юни Православната църква чества Рождението на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен.

В празничния Еньовден, както още се нарича този ден, бе отслужена Архиерейска св. Литургия в храма, посветен на св. Йоан Кръстител в с. Голеш, Годечка духовна околия.

Тази година, на 4 юни се навършиха 120 г. от освещаването на храма. Строежът му е започнал през 1896 г. и е завършен през 1900 г. Парите за построяването му са взети от банка в Цариброд (Димитровград) от трима местни жители, а като гарант към банката те ипотекирали нивите си. След построяването на църквата, жителите на селото събрали парите, които техните съселяни дължали на банката и така върнали дълга.

Красивият със своята архитектура храм се намира в центъра на селището и представлява еднокорабна, едноабсидна висока постройка с три кубета. Стенописи в църквата няма, но има красиви олтарни икони и апостолски ред / вторият ред на иконостаса/, които са в прекрасно състояние от времето на изрисуването им през 1900 г.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, празничната св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха архимандрит Януарий, игумен на Искрецкия манастир и архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, брат на манастира „Св. Теодор Тирон“ край с. Балша, ик. Васил Иванов, председател на Боянския храм „Св. Пантелеймон“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Тодор Тошев, председател на храма, свещеник Радко Иванов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Празникът на светия пророк и пръв мъченик за Христа в малкото село бе уважен от Радослав Асенов, кмет на община Годеч, Надя Тодорова, директор на Дирекция „Социални дейности, култура, вероизповедание и местни данъци и такси” при община Годеч, Таня Тагарова, кметски наместник на с. Голеш и мнозина енорияши.

С празнично слово в края на литургията към християните се обърна епископ Поликарп. В него той говори за това, че св. Йоан Предтеча е предвестник на Идещия в името Господне и е най-великият от пророците, който е чул Божия глас от небесата и е видял Светия Дух да слиза от тях.

Епископ Поликарп поздрави изпълнилите храма вярващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и им пожела много здраве, радост и духовни сили. Владиката отбеляза, че последната Архиерейска литургия е била при обновлението на храма преди 31 години и е била отслужена от епископ Неофит – нинездравстващият патриарх, в качеството му тогава на Софийски викарий.

От своя страна отец Тодор благодари на еп. Поликарп с красив букет цветя за оказаната му чест и отправи пожелания за бъдещи по-чести срещи.

С гръмко многолетствие завърши празничната литургия, след което еп. Поликарп раздаде нафора, а председателят на храма отслужи празничен водосвет.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content