Продължете към съдържанието

Събор на четците, певците и свещоносците в Софийска епархия

IMG 99441 scaledНа 27 юни, дни преди да отпразнуваме Международния ден на детето, в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена Архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит литургията бе съборно богослужение, което се превърна в Събор на четците, певците и свещоносците на Софийска епархия. Той се организира за трета поредна година в катедралния храм, който обединява вярващите във всички най-важни и тържествени случаи в епархията.

В празничното богослужение взеха участие архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, протойерей Дилян Цветков, свещеник Петър Славов, свещеник Павел Пенчев, петима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей, както и десетки малки иподякони.

Събрани от различни енории, момчета на различна възраст, обединени от православната вяра и препоръчани от своите енорийски свещеници отправиха обща молитва към Всеподателя Бога и заедно възхвалиха Господа и Неговата Майка св. Богородица.

В началото на литургията еп. Поликарп постига още седем момчета за „четци и певци“ на Българската църква, които със запалени свещи в ръка предстояха на цялата богослужба.

За молитвеното настроение на  вярващите в  катедралния храм допринесоха прекрасните изпълнения на Мъжкия хор при храма, този път дирижиран от д-р Стоян Малинов, преподавател по църковна музика в БФ.

В края на литургията голяма част от иподяконите пристъпиха и се причастиха със св. Христови Тайни и така затвърдиха своето духовно начало в свещеното служение.

Софийският викарий поздрави вярващите и присъстващите десетки малки иподякони от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да пазят вярата, да съхраняват Христовото учение и да благовестят чрез своя личен пример православната вяра.

Той се обърна и към най-малките и служещите в светия олтар, като ги настави да бъдат усърдни, примерни и смирени в своето служение, да бъдат всеотдадени на Бога и Неговата Църква, защото те са бъдещето и на тях се възлагат големи надежди за издигането и утвърждаването на духовния, богослужебния, църковния и социалния живот на Христовата  Църква.

На всички четци, певци и свещоносци в храма епископ Поликарп раздаде по един подарък за здраве и благословение от "иподяконското“ събитие. А след духовното тържество в храма, всички деца се подкрепиха и телесно с вкусна почерпка.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content