Продължете към съдържанието

Храмов празник с архиерейска св. Литургия в храм „Св. първовърховни ап. Петър и Павел“, с. Мещица

1790139 1На 29 юни Православната Църква отбелязва паметта на двамата първопрестолни апостоли светите Петър и Павел.

На този ден през 2020 г. се навършват 150 г. от построяването на храм „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел в пернишкото с. Мещица.

В чест на годишнината в храма бе отслужена архиерейска св. Литургия с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, протойерей Борис Котев, предстоятел на храма, протойерей Людмил Иванов, предстоятел на храм „Св. Иван Рилски“ в гр. Перник, протойерей Костадин Тренев, свещеник Петър Славов, както и йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За богослужебните песнопения се погрижиха свещеник Павел Димитров, Грисен Чакъри и храмови певци под ръководството на г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

На службата присъстваха г-н Стефан Кръстев, зам. кмет на Община Перник, г-н Мартин Жлябинков, главен секретар на Общината, общински съветници и местни християни.

След Литургията бе отслужен тържествен водосвет, на който присъстващите бяха благословени и поръсени от викарния епископ със светена вода за здраве и спасение.

Епископ Поликарп поздрави духовниците, певците и храмовото изпълнение с празничната годишнина от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като пожела по молитвите на светите апостоли Петър и Павел Бог да ни утвърди в силна вяра, в мъжество в отстояването истините на Светото Евангелие. „Подкрепихме се – сподели владиката – в духовно подражание на светите апостоли да бъдем изпълнени, както и те бяха, с духовен плам; да бъдем ревностни православни християни и да имаме целта, която и те имаха – спасението на душите си и наследството при светиите в Царството небесно.“

_1790013

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content