Продължете към съдържанието

Панихида за 40 дни от блаженото успение на иконом Иван Динков в кв. Обеля

1800013 1На 30 юни 2020 г. се навършват 40 дни от както завърши земния си път иконом Иван Динков, дългогодишен свещенослужител и усърден храмостроител в Софийска епархия.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена панихида на гроба на духовника до предстоявания от него храм „Успение Богородично“ в кв. Обеля.

Заупокойното последование възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“ в кв. Разсадника, иконом Борис Петров, и.д. игумен на Обрадовския манастир „Св. Мина“, иконом Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда „Св. вмчк. Георги Победоносец“, протойерей Георги Спасов, предстоятел на старинен храм „Св. Петка Самарджийска“, протойерей Николай Николов, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в кв. Обеля и на осветения днес храм „Св. Рафаил, св. Николай и св. Ирина“, заедно с храмовото духовенство в лицето на протойерей Любомир Михайлов и свещеник Валери Василев, както и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения изпълниха архимандрит Евтимий, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и храмовите певци, а голямо множество богомолен народ се бе събрал на гроба на отец Иван, за да се поклони и отправи молитвите си за упокоение на душата му.

Епископ Поликарп изказа съболезнования на всички присъстващи и надеждата си, че Бог ще възнагради с духовна радост достойния духовник, за да ни бъде той молитвен застъпник в небесното Царство.

_1790956

+++

Иконом Иван Динков Иванов е роден на 22-ри февруари 1955 г. в гр. София от родители Динко Стайков и Цветана Иванова. Основното си образование получава в столичното основно училище „Димитър Ганев“, средното – в икономически техникум „Фридрих Енгелс“, а в Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ отец Иван получава своето висше образование.

Женен за Анна Иванова, с три деца – Рангел, Елисея и Йоана.

Ръкоположен е от Левкийски епископ Партений за дякон на 14-ти септември 1980 г. и за свещеник в столичния храм „Успение Богородично“ в кв. Обеля на 10-ти ноември 1981 г.

Храмът е заварен от новия свещеник в полуразрушено състояние, но той успява да иницира ремонта му, като през това време – от 1982-ра до 1986-та година обслужва и енорията на храм „Св. Прор. Илия“ в кв. Илиенци. След като 12 години няма богослужение в Обеля, на 21 декември 1986 г., с благословението на покойния Български патриарх Максим, тогавашният викарен епископ Знеполски Дометиан (в последствие Видински митрополит) извършва чина на обновление на храм “Успение Богородично” за радост на местните християни.

През 1988-1989 г. отец Иван Динковсе грижи и за Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел", където полага усилия по основите на стария параклис да бъде просторен действащ храм и да се отслужва св. Литургия. На тези служби участва и днешният Пловдивски митрополит Николай, по това време студент в Богословския факултет в София. За духовните му трудове отец Иван е отличен с офикия „протойерей“ на 20-ти ноември 1990 г. от Левкийски епископ Неофит (днес Български патрирах).

Тъй като през годините населението на квартал Обеля в София бързо нараства, се появява необходимост от изграждането на нов по-голям храм. Строителството започва на 20 декември 1997 г., когато тогавашният патриаршески викарий Траянополският епископ Иларион (в последствие Доростолски митрополит) и протосингелът архимандрит Гавриил (днес Ловчански митрополит), полагат и освещават основния камък на новия храм. На 5 май 2001 г., само три години след полагането на основния камък е осветен параклисът “Всички светии” в сутерена на храма и веднага е започнато богослужение. Тогавашният викарен епископ Макариополски Гавриил, заедно с протосингела на Софийска св. митрополия архимандрит Николай (днес Пловдивски митрополит) извършват чина на освещаване на параклиса. На 6-ти януари 2008 г. отец Иван е отличен с офикия „иконом“ от Знеполски епископ Йоан (днес Варненски митрополит), а на следващия ден е осветен и новият храм „Рождество на св. Йоан Кръстител“.

В чест на Светия Кръст Господен отец Иван започва строителството и на още един параклис в кв. Обеля. Три години по-късно, на 20 април 2015 г. Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит (днес Врачански митрополит), извършва освещаването в кв. Обеля на първият в столицата храм, посветен на „Честният Кръст Господен“, а игуменът на Зографския манастир в Света Гора Атон схиархимандрит Амвросий, съучаства и подарява частица от Христовия Кръст, която се съхранява в храма.

Отец Иван полага и големи усилия за уреждане статута, строежа и облагородяването на вече подготвения за освещаване храм в чест на св. Рафаил, Николай и Ирина в кв. Волуяк, където водосвет с петохлебие отслужва Белоградчишкият епископ Поликарп на 30 март 2019 г. Освещаването на храма по Божий промисъл е планирано и извършено точно на 40-ия ден от блаженото успение на отец Иван – на 30 юни 2020 г. (Събор на св. 12 апостоли), като тържествената св. Литургия възглавява отново Белоградчишкият епископ Поликарп.

За своето 40-годишно служение с бащинска обич, ревностна вяра и усърдно храмостроителство, отец Иван остави траен спомен в сърцата на голямо множество православни християни и местни жители.

Бог да го прости и да го всели в селенията на праведните!
 

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)
 

Visits: 5

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content