Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия и свещеническо ръкоположение в началото на Богородичния пост

IMG 4834 scaledНа 1 август започва Богородичният пост. В този ден отбелязваме Произхождение на светия Кръст и честваме паметта на светите мъченици 7 братя Макавеи, света Соломония и свети Елеазар.
В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе отслужена Архиерейска света Литургия от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит в столичния храм "Въздвижение на Честния Кръст Господен".
Заедно с него съслужиха архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейската епархия, архимандрит Евтимий, йеромонах Мелетий, протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храма, протойерей Константин Цанков от храмовото духовенство, свещеник Лука Китин, свещеник Петър Славов, и седем дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Църковните песнопения на утринята и на литургията бяха прекрасно изпълнени антифонно от двете певници. На дясната застанаха Източният хор „Софийски псалти“, с диригент д-р Любомир Игнатов, преподавател по Източноцърковно пение в Богословския факултет на СУ, а на лявата отпяваха хор „Св. Наум Охридски“ с диригент д-р Андрей Касабов.
Според църковното установление в края на утринната служба тържествено бе изнесен от олтара Честният Кръст Господен и бе поставен в специално подготвен аналой, богато украсен със свежи цветя.
Преди светата Литургия за помощници на свещениците в храма бяха постригани четирима благочестиви мъже, които владиката настави да бъдат отговорни в своето служение.
По време светата Литургия бе ръкоположен за свещеническо служение дякон Спас Рангелов, на когото владиката пожела достойно служение на Бога и на човеците.
В края на литургията еп. Поликарп освети празнично коливо, на което бе изрисувана Божията Майка, държаща св. Кръст.
По установена традиция бе извършено и водоосвещение за здраве и благословение на присъстващите и за духовна подкрепа в настъпилия Богородичен пост. Продължителното богослужение завърши с пастирско слово за Честния и Животворящ Кръст Господен, произнесено от еп. Поликарп. Той призова вярващите християни да имат чист и съкровен духовен живот и да носят с радост кръста си като бъдат пример за околните.
Той поздрави духовенството, певците за тяхното великолепно изпълнение, настоятелите на храма и всички присъстващи от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и като преподаде патриаршеското благословение на всички пожела здраве, радост и мир.

Протойерей Любомир Стоянов в отговор благодари на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, както и на викарния епископ за благодатната служба, за подкрепата, за доброто и топло отношение и поднесе красиви цветни букети.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Visits: 0

Skip to content